Hirdetés

Kitiltotta a híreket az oldaláról a Facebook Ausztráliában

Az ausztrálok többé nem oszthatnak meg hivatkozásokat hírekről. A változtatások áldozatául esett számos hatósági oldal is.

Nem viccelt a Facebook, amikor újra és újra azt hangoztatta, hogy blokkolhatja a híreket a platformján az ausztrálok számára.

A tegnapi napon a közösségi óriás minden hírt kitiltott a platformjáról, így a Facebookra sem a kiadók, sem az ausztrál felhasználók nem tehetnek ki ilyen posztokat, de még csak hírekre mutató linkeket vagy tartalmakat sem oszthatnak meg. Ráadásul a Facebook egyetlen felhasználója sem oszthat meg vagy tehet közzé ausztrál kiadóktól tartalmakat, linkeket, lakjon és tartózkodjon bárhol is.

Bár Amerikában és Nagy-Britanniában a Facebook fizet a kiadóknak a News fülön megjelenő tartalmakért, Ausztráliában csak megfelelő jogi keretek között vezették volna be a szolgáltatást. A Facebook szerint azonban a mostani tervezet alapján a kormány mondaná meg, hogy ki köt ilyen tartalmi megállapodásokat, és, hogy azokon mennyit keres a már ingyenes szolgáltatásból származó bevételeken felül. A Facebook azt mondja, ezentúl más országokra koncentrálják a befektetéseiket, és a hírtartalmak licencmegállapodásait is.

A közösségi óriás több technológiát is bevet a hírek blokkolásához, és még a kiadók, médiavállalatok számára is tiltott, hogy bármit megosszanak a saját Facebook-oldalaikon. Az ausztrálok pedig más országok kiadóitól sem látnak majd semmilyen tartalmat.

A jelentések szerint a Facebook nem kerül majd hátrányos helyzetbe mindezek miatt, ugyanis az emberek hírfolyamjában csak a tartalmak kevesebb mint 4 százaléka hír jellegű. Az óriáscég állásfoglalása szerint mindenesetre az újságírás fontos egy demokratikus társadalomban, ezért építenek dedikált és ingyenes eszközöket a hírszervezetek támogatására világszerte (és azért, hogy a tartalmak fejlődjenek az online közösségek számára). Hozzátették még azt is, hogy a Facebook tavaly 5,1 milliárd látogatást irányított ausztrál kiadók oldalaira, ami 407 millió ausztrál dollárnyi bevételt jelenthetett.

Talán mondani sem kell, hogy a világ számos pontján óriási kritikát kapott a húzásáért a Facebook, főleg azok után, hogy kormányzati oldalak, nonprofit szervezetek, tűzoltóság és egészségügyi intézmények tartalmai is elérhetetlenné váltak Ausztráliában. A Facebook szerint ezeket a szervezeteket nem lett volna szabad érintse a tiltás, az érintett oldalak többségét azóta visszaállították.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények