Elképesztően sokan használják a Facebookot, de nehéz idők jöhetnek

A világjárvány alatt még tovább nőtt a Facebook szolgáltatásait használók száma, az óriás ugyanakkor komoly bizonytalanságra figyelmeztet a jövővel kapcsolatban.

Bár a világjárvány sok gazdasági nehézséget okozott, a technológiai vállalatok szinte kivétel nélkül hatalmas mértékben növelték az eladásaikat és nyereségüket. A Facebook is.

A 2020-as év remekül zárult a Facebook számára, a negyedik negyedév során ugyanis több mint 28 milliárd dolláros árbevételt és 11,2 milliárd dolláros nyereséget ért el a cég. Ez éves szinten 31 és 53 százalékos növekedés.

A Facebookot decemberben napi szinten 1,84 milliárd ember használta, 11 százalékkal több, mint 2019. decemberében. Havi egyszer pedig több mint 2,8 milliárd ember lépett be a platformra, ami 12 százalékos növekedés. A kapcsolódó Facebook Messenger, Instagram és WhatsApp platformokat is beszámítva a számok napi és havi szinten már 2,6 és 3,3 milliárd főre emelkednek, ami 15 és 14 százalékos éves előrelépés.

A Facebookot még a politikai hirdetések átmeneti tiltása sem lassította a növekedésben, és még a Portal videoeszközöket és Oculus VR-üzletet magába foglaló divízió is 156 százalékkal növelte a bevételét, 885 millió dollárra.

A jövőre nézve azonban igen komoly bizonytalanságra számít a Facebook, amit külön hangsúlyozott is a cég. Utaltak rá, hogy nem tudják majd fenntartani ezt a fajta növekedést – ami részben az Apple egyre fokozódó nyomásának és a WhatsApp felhasználói táboránál látott megritkulásnak is köszönhető. Ezzel egyszerre a platform moderálási nehézségei és a szélsőséges tartalmak, álhírek, tévinformációk miatt is egyre szorultabb helyzetbe kerül a Facebook, amelyet egyre több ország tervez a többi platformmal együtt hatóságilag szabályozni és valamilyen formában felelősségre vonni.

Azóta történt

Előzmények