Mark Zuckerberg szerint nem kell ennyi politika a Facebookra

A Facebook-vezér szerint az emberek nem akarják, hogy az élményüket a politika és a viszálykodás határozza meg.

Mark Zuckerberg a vállalata legutóbbi üzleti jelentése kapcsán azt mondta: a Facebook azon dolgozik, hogy kevesebb politikai tartalom legyen látható a platformján.

Ennek érdekében állítólag megváltoztatják a hírfolyam algoritmusait, így a felhasználók más fajta tartalmakat látnak majd. Zuckerberg szerint az emberek nem akarják, hogy a használati élményüket a politika és a viszálykodás határozza meg.

Éppen ezért a Facebook végérvényesen leállít minden algoritmust, ami politikai vagy társadalmi problémákkal kapcsolatos csoportokat jelenít meg, ajánl. A változtatás végleges érvényű lesz, és nem csak Amerikára, hanem minden régióra vonatkozik.

Arról nem beszélt, hogy a hírfolyamot hogyan alakítják át, és arról sem, hogy mi az a tartalom, ami már politikainak számít. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még mindig elkötelezett a szabad kifejezés mellett, és nem akarja korlátozni a politikai nézetek kifejezését sem. Azonban reagálnak majd a felhasználók visszajelzéseire, főleg, ha népszerűtlen egy politikai tartalom.

A szakértők szerint nehéz kérdés, hogy mennyire tudják majd befolyásolni a felhasználók viselkedését, sokan pedig már eddig is úgy vélték, hogy a Facebook mindenféle véleményt cenzúráz, amivel nem ért egyet.

A változtatások viszont egyértelműen jelzik, hogy óvatosabban kezelné a kényes témákat a közösségi óriás, amelyre a hatóságok is egyre nagyobb nyomást gyakorolnak ilyen téren.

Azóta történt

Előzmények