Kiberbűnözőket kapcsoltak le az Europol segítségével

Pontosabban nem magukat a kiberbűnözőket fogták el, hanem azokat, akik a tolvajok által megszerzett pénzt tüntették el.

Az Europol tegnap jelentette be, hogy nemzetközi összefogással, az Eurojust, valamint az olasz és a román hatóságok közreműködésével egy szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, melynek fő tevékenysége az volt, hogy az Európában különféle módon, elsősorban számítógépes módszerekkel végrehajtott bűncselekményekből származó pénzeket tisztára mossák.

A konkrétan fellépő hatóságok az olasz posta biztonsági egysége (Polizia Postale e delle Comunicazioni), illetve a román állami rendőrség (Poliția Română) voltak.

A nyomozási eredmények után július 7-én a razzia során a két szervezet 12 házkutatást hajtott végre, és 12 személyt vettek őrizetbe – nyolcat Olaszországban, négyet Romániában. Az akcióban az ilyenkor szokásos módon számítógépeket, hitelkártyákat, ingatlanokat, járműveket, illetve egyéb eszközöket foglaltak le, összességében több mint másfél millió euró értékben.

A bejelentés szerint a most felszámolt bűnszervezet elsősorban Olaszországban tartotta fenn pénzmosó hálózatát, amely a klasszikus módon működött: az úgynevezett „money mule-ok” szerezték meg konkrétan bankokból, számlákról azt a pénzt, melyekhez más bűnözők számítógépes csalásokkal, hamis bérleti szerződésekkel, számlafeltörésekkel, fals átutalásokkal jutottak hozzá. Az ilyen csoportokban az akár bérelhető „money mule” alapvető feladata leegyszerűsítve kb. ennyi: a kiberbűnöző pl. egy feltört számláról átutalja egy, a csoport által létrehozott számlára a pénzt, a „money mule” pedig ezt – akár egy ATM-ből is – felveszi, majd továbbítja a megadott helyre.

A nyomozás eddigi adatai alapján a csoport működése során akár évente 20 millió eurós veszteséget is okozhatott a károsultaknak szerte Európában.

Azóta történt

Előzmények