Gigászi akciót zárt le az Europol

Már évekkel ezelőtt feltörtek egy titkosított kommunikációs csatornát, melyet leginkább bűnözők használtak.

Egy tegnapi sajtókonferencián a koordinálást végző Europol és az Eurojust részvétele mellett az érintett francia és holland hatóságok képviselői bejelentették, hogy egy éveken át tartó nyomozás és összehangolt akció nyomán folyamatosan megfigyeltek egy olyan titkosított kommunikációt biztosító telefonhálózatot, melyet a szervezett bűnözés kiemelt mértékben használt kapcsolattartásra, illetve ennek nyomán több száz bűnözőt tartóztattak le, eurómilliárdokat foglaltak le, bűncselekményeket akadályoztak meg.

A szóban forgó hálózat a hírhedt EncroChat, melyről a bűnüldözők már rég sejtették, hogy a szervezett bűnözés egyik fontos kommunikációs eszköze, ugyanis speciális szolgáltatásaik kiválóan alkalmasak rejtett, titkosított információcserére, és egyes akciókban sorra foglaltak le ilyen telefonokat. A holland bázisú társaság olyan telefonokat és szolgáltatásokat kínált, melyeknél a nyomon követhetőség gyakorlatilag lehetetlen vagy roppant nehéz volt: pl. az eszköz vagy a SIM-kártya nem volt összekapcsolva az előfizető számlájával, a telefonok sem kamerát, sem mikrofont, sem GPS-t, sem USB portot nem tartalmaztak, dupla operációs rendszert használtak, titkosított interfészt alkalmaztak, a lezajlott kommunikáció utáni azonnali adattörlés történt, egy PIN-kód segítségével a készülék összes adatát azonnal törölni lehetett vészhelyzetben, hasonló mechanizmus lépett életbe, ha illetéktelen rossz jelszóval próbálkozott, távoli törlés biztosítása stb. A telefonok ezer euróba kerültek, félévi díjuk 1500 euró volt, és 0-24 órás támogatást kínáltak hozzájuk.

A konkrét nemzetközi akció akkor indult meg, amikor 2017-ben a francia csendőrség felfedezte, hogy a bűnözők körében széles körben használt szolgáltatást francia szerverekről működtetik, és ezek után sikerült megoldást találniuk, hogy az összes védelmi funkció ellenére belelássanak az információáramlásba. Ennek az lett a következménye, hogy elképesztő mennyiségű, sok millió tételes adathoz jutottak, valamint észrevétlenül, valós időben figyelhették meg a bűnözői kommunikációt. Az információk alapján nagyon sok bűncselekményt tudtak megelőzni, hiszen még a tervezési szakaszban megismerték a részleteket, egész Európában zajlottak letartóztatások, illetve rengeteg olyan adathoz jutottak, melyek elemzése még ma is tart, és valószínűleg komoly eredményeket hoz a rendőrségek számára.

Az összehangolt akció 2019-ben jutott el odáig, hogy konkrétan bevonták a holland szerveket is, akik módszeresen álltak neki, hogy törvényes bizonyítékokat gyűjtsenek az EncroChat ellen is. A folyamatos lehallgatást a múlt hónapban állították le, ugyanis az EncroChatnél rájöttek, hogy a rendőrség behatolt a rendszerükbe, ekkor figyelmeztetést küldtek minden felhasználójuknak (világszerte körülbelül 60 ezren voltak), hogy azonnal szabaduljanak meg a készüléküktől, működésüket pedig leállították.

Azóta történt

Előzmények