Nagyszabású akció az online terrorista propaganda ellen

Habár szélmalomharcnak tűnik, a hatóságok határokon átnyúló összefogással folytatnak kiterjedt nyomozásokat, vezetnek akciókat.

Az Európai Unió egyik bűnüldözési koordináló ügynöksége, az Eurojust ma bejelentette, hogy november 21. és 24. között nagyszabású, összehangolt nemzetközi akciót hajtottak végre, melynek célja az volt, hogy az Iszlám Államhoz (IS) kötődő online tevékenységeket minél nagyobb mértékben visszaszorítsák.

Az akció vezető szervezője az Europol internetfigyelő, -felderítő és -elhárító egysége az EU IRU volt az Eurojust támogatásával, és összesen 12 tagállam illetékes szervezete, valamint 9 internetszolgáltató csatlakozott hozzá. A konkrét műveletet a belga hatóságok irányították és koordinálták. A négy nap alatt összesen több mint 26 ezer, az IS-hez kapcsolódó tartalmat derítettek fel, majd jelezték a szolgáltatóknak, hogy ellenőrizzék: törvénysértőek-e, és ha igen, akkor szüntessék meg a hozzáférést ezekhez a tartalmakhoz, illetve töröljék őket. Az akció során Spanyolországban letartóztattak egy személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy az IS-propaganda terjesztésében központi szerepe volt.

A közleményben kitérnek arra, hogy 2016 óta több sikeres nemzetközi akciót is levezényeltek már: pl. felderítettek egy mobilalkalmazás (Amaq) mögött található kiterjedt webes infrastruktúrát – erre a sikeres beavatkozásra reagálva a propagandisták még bonyolultabb és védettebb infrastruktúrákat kezdtek kiépíteni. 2017-ben nagyszabású, globális kampányok kivitelezésére használt szerverhálózatot számoltak fel. 2018-ban újabb nagy hálózatot kapcsoltak le, ám ekkor a propagandisták taktikát váltottak: a saját rendszerek kiépítésének erőltetése helyett a korábbinál sokkal nagyobb mértékben és mélységben kezdték használni a népszerű közösségi médiumokat és az üzenetküldő szolgáltatásokat. Ez az Europolt is változtatásra kényszerítette: aktív együttműködésbe kezdtek a szolgáltatókkal, hogy ezt a hullámok megfékezzék. E törekvés egyik eredménye volt a mostani akció is.

Azóta történt

Előzmények