Kiber-bűnsegédeket tartóztattak le

Segítettek a bűnözőknek, hogy kártékony programjaikat ne fedezzék fel a védelmi szoftverek.

Az Europol a múlt hét végén jelentette be, hogy egy nemzetközi akció eredményeképpen letartóztattak két román állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kiberbűnözőknek kínáltak illegális szolgáltatásokat.

A gyanúsítottak a CyberSeal és a Dataprotector titkosítási szolgáltatásokat működtették. E szolgáltatások célja, hogy a bűnözők által készített kártékony programokat elrejtse a legismertebb vírusvédelmi programok elől, hogy a szoftverek észrevétlenül és zavartalanul működhessenek. A közlemény szerint több mint 1560 bűnöző fizetett e szolgáltatásokért, akik sokféle malware, a felügyelet átadását biztosító trójai, adatlopó programok, valamint zsarolóvírusok titkosítására használták fel a kínált lehetőségeket. A titkosító módszerek mellett a gyanúsítottak működtettek egy Cyberscan nevű szolgáltatást is, mely arra szolgált, hogy az ügyfelek letesztelhessék, hogy a kártékony programok valóban láthatatlanok-e a vírusvédelmi szoftverek számára.

Europol
[+]

Az EMPACT, a bűnözés ellen létrehozott európai platform keretében megszervezett akciót a román rendőrség vezette, de részt vett benne az FBI, az ausztrál szövetségi rendőrség, a norvég rendőrség szervezett bűnözés elleni egysége (Kripos), valamint az Europol is.

A rendőrök végeredményben őrizetbe vették a két gyanúsítottat Romániában, négy házkutatást folytattak le Bukarestben és Craiovában, illetve felszámolták a szolgáltatásokhoz használt infrastruktúrákat Romániában, Norvégiában, valamint az Egyesült Államokban.

A beszámoló szerint a duó már 2010 óta jelen volt termékeivel az alvilági piacokon, az ügyfelek a választott kondícióktól függően 40-300 dollárt fizettek a szolgáltatásokért, melyek professzionálisan voltak kidolgozva: a vásárlók rendszeres frissítéseket és támogatást is kaptak. A tesztelésre használható Counter Antivirus platform – mely segített addig tökéletesíteni a kódot, míg az teljesen láthatatlanná nem vált – 7-40 dollárért lehetett használni.

Azóta történt

Előzmények