Hirdetés

Megtéveszti a fogyasztókat Musk közösségi platformja, nagyon megbüntetheti az EU

Az EU szerint az X kék pipái megtévesztő, „sötét minták”, amik sértik a törvényeket.

Az EU kimondta, hogy az X megsértette a DSA-t, vagyis az online tartalmi törvényeket: a kék pipája ugyanis megtéveszti a felhasználókat. A kék pipás hitelesített fiókok az EB szerint nem illenek az iparági gyakorlatokhoz és negatívan befolyásolják a felhasználókat a szabad és informált döntéshozatalban, ami a megtekintett fiókok hitelességét illeti. A döntés igen komoly büntetéshez vezethet, valamint az X működését is megváltoztathatja.

Az EB először vádolt meg egy céget a DSA megsértésével. Az akcióra egy 7 hónapos vizsgálat után került sor, a DSA keretében a nagy online platformok (VLOP-ok) és keresőmotorok kötelesek többet tenni az illegális tartalmak és a kockázatok ellen.

Az EU most az X által alkalmazott „sötét mintákat” vette célba, amik befolyásolják a felhasználói viselkedést, továbbá a hirdetői átláthatóságot és a kutatók adathozzáféréseit.

Az X közölte, nem ért egyet az EU álláspontjával a DSA teljesítésével kapcsolatban, Elon Musk pedig egyből bírósági csatát említett. Hozzátette, így majd megtudják az európai emberek az igazságot.

Musk korábban azt mondta: az EB titkos egyezséget ajánlott az X-nek, hogy cenzúrázzák a tartalmakat, és ne beszéljenek erről senkinek – más platformokkal ellentétben állítólag az X ezt nem fogadta el.

Thierry Breton EU-biztos közvetlenül is reagált erre: szerinte sosem volt és sosem lesz semmilyen titkos egyezség, senkivel. A DSA keretében viszont önkéntes vállalásokkal is megoldhatják az ügyet, ez és a bírósági csata csak rajtuk múlik, tette hozzá.

Musk a Twitter felvásárlása után változtatta meg a kék pipa jelentését, azelőtt közszereplők kaptak ilyet, akik hitelesítették magukat. Azóta pedig fizetős ügyfelek.

Az EB sérelmezte a kereshető és megbízható információkat a reklámokról, de állítólag blokkolja az X a nyilvános adatok kutatók általi elérését is.

Az X több hónapot kapott a válaszra, de a globális, éves árbevételének akár 6 százalékát is kiszabhatják büntetésként. Ha az EU jön ki ebből győztesen, akkor komoly büntetés és jelentős változtatások jöhetnek az X-nél. Az illegális tartalmak miatt tovább vizsgálódnak az X ellen, de a DSA kapcsán van vizsgálat a TikTok, az AliExpress és a Meta ellen is.

Azóta történt

Előzmények