Túl kicsi az X, hogy az EU megrendszabályozza?

Jól értesült források szerint Elon Musk X platformja túl kicsi ahhoz, hogy az EU a DMA keretében fellépjen ellene.

Jól értesült források és a Bloomberg jelentése szerint az X végül túl kicsinek számít ahhoz, hogy az EU kiterjessze rá a DMA-t, és fellépjen ellene annak alapján.

Hirdetés

Az EB májusban vizsgálatot indított az X ellen, és az X visszautasította, hogy a DMA-nak eleget kellene tennie. Az X azt mondja, hogy nem számít fontos kapuőrnek a cégek és a fogyasztók között.

A DMA értelmében a havi szinten több mint 45 millió aktív felhasználóval és 75 milliárd eurós piaci értékkel rendelkező cégek számítanak kapuőrnek. Ezek a cégek kötelesek például az üzenetküldőiket kompatibilissé tenni a riválisokkal, valamint engedni a felhasználóknak dönteni arról, hogy milyen appok legyenek előretelepítve a készülékeiken. Nem részesíthetik továbbá előnyben a saját szolgáltatásaikat a riválisokéval szemben, továbbá nem gátolhatják az előretelepített megoldások törlésében a felhasználókat.

Az X-nek a DSA-val már annál nagyobb gondja van: az ugyanis előírja a nagy online platformoknak, hogy tegyenek többet az illegális és káros tartalmak ellen, ellenkező esetben a globális, éves árbevételük 6 százalékára is megbüntethetik őket. A DSA kapcsán több vizsgálat is folyik az X ellen.

Előzmények