Gyermekvédelemre kötelezi az EU a tech cégeket

A következő hónapokban köteleznék a technológiai cégeket arra, hogy többet tegyenek a gyermekvédelem kapcsán.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a német Welt am Sonntag lapnak beszélt arról egy interjúban, hogy az Európai Unió a következő hónapokban tervezi kötelezni a technológiai cégeket arra, hogy többet tegyenek gyermekvédelem terén, az eddigi önkéntes intézkedések helyett.

Johansson szerint aggasztó, hogy az internetszolgáltatók és a közösségi médiás cégek 22 millió olyan esetet jelentettek 2020-ban, amely gyermekek szexuális kihasználásáról szólt (2019-ben még 17 millió ilyen esetet jelentettek). Johansson ugyanakkor rámutatott, hogy kár lenne komolyan venni ezeket a számokat, ezek csak a töredékei a valóságnak.

Éppen ezért olyan törvénytervezettel állnak majd elő, amely kötelezi a technológiai cégeket, hogy a gyermekek szexuális kihasználásáról, bántalmazásáról szóló tartalmakat érzékeljék, jelentsék és töröljék. Hangsúlyozta, hogy többé az önkéntes jelentésekkel nem elégednek majd meg a hatóságok (a jelenlegi EU-törvények ezt lehetővé teszik).

Johansson szerint a gyermekek védelmére irányuló erőfeszítéseket jobban kell irányítani, így egy speciális európai központra is szükség van a megelőzés, jogi fellépés és áldozatok támogatása érdekében.

Azóta történt

Előzmények