Közösségi támogatást kér az EU ellen az Apple

Az Apple szoftverfőnöke a Web Summiton, Portugáliában hangoztatta az Apple kifogásait az EU tervezetével kapcsolatban.

A Portugáliában tartott Web Summit rendezvényre az Apple szoftverfőnöke, Craig Federighi is elutazott, és ott is hangoztatta a cupertinói vállalat kifogásait az EU azon tervezetével kapcsolatban, amely lehetővé tenné a fogyasztók számára, hogy az App Store-on kívülről telepítsenek szoftvereket.

Az Apple szerint egy ilyen lépés kiberbűnözők célpontjává tenné az iPhone-okat (kártevőkkel és hijacking-kampányokkal támadnának), éppen ezért a vállalat elküldte a felső vezetőit Európába, hogy közösségi támogatást gyűjtsenek, és meggátolják, hogy a tervezet törvényi erőre emelkedjen.

Brüsszel a DMA keretében kötelezné a mobilgyártókat a harmadik felektől származó szoftverek telepíthetőségének biztosítására. A kritikusok szerint az Apple és a Google a domináns szerepüket felhasználva még jobban bebetonoznák a helyzetüket. Az Apple szerint egyszerűen arról van szó, hogy biztonságban akarják tudni a felhasználókat.

Az úgynevezett sideloading Androidon már igen régóta elérhető lehetőség, az Apple azonban továbbra is azon a véleményen van, hogy ez a lehetőség katasztrofális következményekkel járna iOS-en. Federighi konkrétan úgy fogalmazott Portugáliában: a sideloading a kiberbűnöző legjobb barátja. Hozzátette: egy fertőzött készülék teljes hálózatokat fertőzhet tovább, a kártevők kormányzati és üzleti rendszereket, közrendszereket is megbéníthatnak.

Az EU tervezetét az EU törvényhozóinak és országainak is jóvá kell hagyniuk, mielőtt az talán 2023-ban törvénnyé válhat.

Az Apple gyakorlatát sok nagy cég versenyellenesnek nevezi, az App Store-ból való vásárlások után ugyanis akár 30 százalékot is oda kell adniuk az Apple számára. A sideloadinggal és a külsős boltokkal ezt értelemszerűen kikerülhetnék.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények