Az adófizetők ihatják meg a levét az EU és az USA chiptámogatási versenyének

Margrethe Vestager szerint a két félnek el kell kerülnie a támogatási versenyt, miközben fel akarják számolni a globális chipválságot.

A globális chiphiány felszámolása és a le-, valamint kimaradástól való félelem érdekében a világ összes nagyobb régiójában elindult már a félvezetőszektor felpörgetése.

Ennek kapcsán jegyezte meg Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa, hogy az EU-nak és az USA-nak el kell kerülnie a chiptámogatási versenyt, miközben gyorsan igyekeznek támogatni a félvezetőgyártást.

Vestager szerint a kedvezményverseny egy olyan verseny, ami mindenkit szegényebbé teszi. Figyelmeztetett arra is, hogy mindezt az adófizetők pénzéből kellene megoldani.

Vestager elmondta azt is, hogy a jelenlegi feltételek mellett túl nagy a cégek számára a kísértés, így azok megpróbálják kijátszani a kormányzatokat egymás ellen, miközben felmérik, hogy ki fizetni nekik többet, ki adna több kedvezményt. Vestager szerint ennek a kockázata az, hogy a számlát végül az európai vagy az amerikai adófizetők pénzéből állják, ezért a befektetést cserébe viszont nem sokat kapnak.

Azóta történt

Előzmények