Uniós megegyezés született a nyilvános települési Wi-Fi rendszeréről

Az Európai Bizottság (EB) már jó ideje dolgozik egy kezdeményezésen (WiFi4EU), melynek célja az, hogy megalkossanak egy olyan keretet, amelyben a tagországok ingyenes közösségi vezeték nélküli szolgáltatásokat biztosíthatnak, főképp a sok ember által látogatott, turistaközpontoknak számító területeken.

Ennek jogi szabályozása és finanszírozása nem túl egyszerű, sokáig tartott az egyeztetés, de a tegnapi bejelentés szerint az EU három fő irányító testülete, a tagállamok küldöttei által felálló Európai Parlament képviselői, az „európai kormányként” funkcionáló, főképp a biztosok alkotta EB, valamint a döntő részben a tagállamok állam- és kormányfői részvételével működő Európai Tanács egyetértésre jutott abban, hogy az ilyen, a turisták és a helyi lakosok számára biztosított ingyenes nyílt Wi-Fi hozzáférésekre szükség van.

A kezdeményezést még az EB elnöke, Jean-Claude Juncker indította el tavaly szeptemberben, azzal a céllal, hogy az unió településein a központi helyeken minden egyes polgár elérhessen ilyen ingyenes Wi-Fi kapcsolatot, legkésőbb 2020-ig. A kezdeményezés nem feltétlenül földrajzilag, fizikailag központi terekkel számol, hanem azt szeretnék, ha a legfontosabb közösségi helyeken – parkokban, tereken, nyilvános intézményekben, könyvtárakban, egészségügyi intézményekben, múzeumokban stb. – mindenhol működne ilyen szolgáltatás.

A tervek szerint az EU a központi költségvetéséből mintegy 120 millió eurót fordítanának arra, hogy az unióban 6000-8000 településen létesüljenek ilyen hotspotok.

Az elvi megállapodás megszületett, jogi akadály már nincs, de a részletek kidolgozása még hónapokig eltarthat. Amennyiben kész lesz az a rendszer, amelyet egységesen meg lehet valósítani, a résztvevők ez alapján megteremthetik a helyi hozzáféréseket.

Az elképzelés szerint a helyi önkormányzatok utalványokat kapnának az infrastruktúra hardverelemeinek beszerzésére, ám a működtetési, a szolgáltatói költségeket az önkormányzatoknak vagy a kormányzatoknak kell állniuk.

Azóta történt

Előzmények