Már biztos: ingyenes roaming az EU-ban

Most már nincs akadálya, hogy június 15-től hazai feltételekkel használhassuk előfizetésünket az EU tagállamaiban.

Az európai uniós roaming eltörlése utolsó stádiumába ért. A Tanács mai végszavazásán is átment a tervezet, így már nincs akadálya annak, hogy június 15-től az EU-n belül, illetve Izland, Liechtenstein és Norvégia területén a hazaiakkal megegyező feltételekkel használhatják előfizetésüket a szolgáltatók ügyfelei.

A szabályozás kiköti, hogy nem lehet állandó roamingot használni, ezzel igyekeznek kifogni a szelet az ügyeskedők vitorlájából, akik a legolcsóbb tarifákat megkeresve külföldről rendelnének előfizetést maguknak. Speciális szabályok vonatkoznak a korlátlan adatforgalommal rendelkezőkre és a feltöltős kártyát használókra is. Az Európai Parlament április hatodikán hagyta jóvá a tervezetet, a Tanács ma reggeli döntése volt az utolsó jogi aktus, ami megelőzte a májusi aláírást és a június közepi bevezetést.

A főszabály szerint ameddig az előfizető több időt tölt saját országában mint külföldön, illetve többet használja előfizetését otthon mint más EU-s országban, addig vonatkozik rá a szabályozás és azonos árakat kell fizetnie a külföldi mobilozásért. Fontos megjegyezni, hogy négyhavi átlagot figyelnek a szolgáltatók, ha gyanús a visszaélés, felszólíthatják az előfizetőt, hogy 14 napon belül tisztázza a helyzetet.

Azok, akik többet használják külföldön a mobiljukat, maximum 3,2 eurócentet fizetnek pluszban percenként, illetve 1 eurócentet SMS-enként. Az adatforgalom után 7,7 eurót gigabájtonként jövő január elsejéig, akkortól 6 eurót, 2019-től 4,5 eurót, 2020-tól 3,5 eurót, 2021-től 3 eurót, 2022-től pedig mindössze 2,5 eurót számlázhatnak pluszban a cégek.

A korlátlan hívás, SMS illetve adatforgalommal értékesített előfizetések esetén a hanghívás és az SMS a tagállamokban ingyenesek, az adatforgalom tekintetében a szolgálató határozza meg azt a limitet, amit még a "fair use" körében elfogadhatónak tart, ezt az adatmennyiséget túllépve roamingdíjat számíthat fel. Az EU döntése nem terjed ki a hazai országból külföld felé irányuló telefonhívásokra, ezek díjáról továbbra is szabadon dönthetnek a szolgáltatók.

Azóta történt

Előzmények