A világ egyik legszegényebb országának fizetőeszköze lett a bitcoin

A Közép-afrikai Köztársaság hivatalos fizetőeszköze lett a bitcoin – a lépés hatalmas felháborodásokat szült.

A Közép-afrikai Köztársaság hivatalos fizetőeszközzé tette a bitcoint – a világon a második, Afrikában az első országként lépték ezt meg.

Bár az országnak hatalmas arany- és gyémánttartalékai vannak, a világ egyik legszegényebb és legfejletlenebb országáról van szó, amelyben évek óta dúl az erőszak. A bitcoin fizetőeszközzé tételétől a kormány azt reméli, hogy az állampolgárok helyzetén javít az intézkedés, és új lehetőségeket nyit az országnak.

Ahogy El Salvadorban a többség nem örült a lépésnek, és a globális pénzügyi hatóságokat is magára haragította az ország, úgy a Közép-afrikai Köztársaság is hasonló helyzettel találta magát szembe, az ország két korábbi vezetője is aggodalmát fejezte ki.

Afrikában nincs egységes álláspont a kriptopénzek és a blockchain szabályozásáról, bár több helyen dolgoznak ezen, Nigéria pedig már saját digitális pénzt is indított. A mostani lépés mindenesetre az IMF-et is arra késztette, hogy óvatosságra intsen mindenkit.


[+]

A Közép-afrikai Köztársaság helyzete azért is különleges, mert a 4,8 millió lakosú országból csak körülbelül 550 ezer (11 százalék) fér egyáltalán internethez, és 14 százalék áramhoz. Utóbbi felének van mobiltelefonos kapcsolata.

Az elemzők szerint nagy kihívás lesz bevezetni a bitcoint a világ egyik legszegényebb országában, ahol alig használnak internetet, állandóak a konfliktusok, nehéz áramhoz jutni, a lakosság pedig azt sem tudja, mi az a kriptopénz. A kormány ugyanakkor látnokinak tartja a lépést, annak ellenére, hogy a megkérdezett lakosok nem tudják, mi az a bitcoin. Az előbbi akadályok, a használatból eredő kockázatok és a kevés előny miatt az elemzők nem számítanak rá, hogy túl sokan használnának kriptopénzt a régióban. Egyes feltételezések kapcsán a lépés fricska a CFA frank kapcsán. A BEAC az országtól nem kapott értesítést, sem magyarázatot a kérdésekre.

A kriptoszektor kapcsán sok ország mozgolódik egyébként, Panama például elfogadott egy törvényt  a kriptoeszközök használatáról, még adót is lehet kriptopénzben fizetni. Szakértők szerint ezzel még átláthatatlanabbá válhat a helyi pénzügyi világ. Kriptoszolgáltatások jóváhagyásáról és jegybanki licenchez kötéséről döntött Kuba is.

Azóta történt

Előzmények