Vagyonokért viszik a virtuális földeket, még az ethereum is megbénult

A Bored Ape NFT-k mögött álló cég már több mint 705 millió dollárt szerzett, virtuális földterületeket jelképező tokenek eladásából – óriási őrület övezi a Yuga Labs épülő metaverzumát.

Napról napra meghökkentőbb befektetések árasztják el a kriptoszektort, a metaverzumok építése pedig csak olaj a tűzre. Az őrület egyik legérdekesebb példája a Yuga Labs – a cégnek köszönhetőek a majmos, Bored Ape Yacht Club NFT-k is.

A vállalat jelenleg egy saját metaverzum építésén dolgozik (a Meta saját megoldása mellett ezernyi más metaverzum épül), aminek a neve Otherside – ez még nem készült el, de már elkezdtek virtuális földterületeket árulni hozzá, NFT-tokenek formájában, kriptopénzért. Ezeket Otherdeedsnek hívja a cég.

A CryptoSlam adatai alapján ez az utóbbi idők top NFT-kollekciója, egy hét alatt több mint 705 millió dollárnyi eladást generált.

Kiütötték az ethereumot

A Yuga Labs, amely márciusban 450 millió dollárnyi újabb tőkét vont be befektetőktől, akkora keresletet generált a virtuális földek iránt, hogy az ethereumot megbénították a tranzakciók, a hozzá tartozó blockchain órákra használhatatlanná vált. Az ethereum blockchain egyszerűen nem bírta kiszolgálni a keresletet, a hálózat „bedugult”, megakadt, ami több problémát szült. Egyes állítások szerint az Otherdeedek konkrétan használhatatlanná tették egy időre az ethereumot. A tranzakciók kudarcba fulladtak, a gas (tranzakciós) díjak pedig soha nem látott magasságokba emelkedtek.


[+]

A Yuga Labs elnézést kért, a cég saját ApeCoin kriptopénzének árfolyama lejtőre került, a cég szerint saját chainre lesz szükség a skálázódáshoz.

Az ethereum-tranzakciók során fizetendő tranzakciós (gas) díjak egyeseknél a 14 ezer dollárt is elérték. Bár a tranzakciók gyakran nem teljesültek, a díjakat ki kellett fizetni. A Yuga Labs kártérítéseket ígért, de tény, hogy nem csak a cég ügyfelei jártak pórul.

Az ethereum működése és a tavaly életbe lépett EIP 1559 miatt az új rendszer a tranzakciós díjakat már nem a bányászoknak osztja el alapdíjként és borravalóként, a bányász megkapja az utóbbit, de az alapdíjat elégetik, vagyis megsemmisítik – ez csökkenti a teljes etherkészletet, minden tranzakciós díjnál.

A rengeteg eladás miatt végül nagyjából 158 millió dollárnyi ethereum semmisült meg.

Azóta történt

Előzmények