Nem sok jóra készül az NVIDIA

Egyből megzuhant az NVIDIA tőzsdei árfolyama, miután a cég vezérigazgatója kijelentette, hogy lassulóban van a videojátékok piaca.

Nem mindenki találkozik szembe az összes cég közleményével, előrejelzésével és a szakértők különféle elemzéseivel, ugyanakkor néhányan már szembesültek vele, hogy az utóbbi hetekben ezekben egybehangzóan közös, hogy mindenki lassuló, csökkenő keresletről és bevételekről beszél, visszaesésekre készül – a gyors növekedésre építők pedig sorra jelentik be a leépítéseket. A trend a nagyokat sem kíméli.

Ezek alapján nem kivétel az NVIDIA sem, amely nemrég kijelentette: a videojátékokhoz kötődő chipek értékesítése már a mostani negyedévben csökken, a kínai lezárások pedig újabb ellátási gondokat eredményeztek.

Huang Zsen-hszün vezérigazgató elmondta, hogy az NVIDIA játékpiacból származó árbevétele érezhető csökkenést szenved el már rövid távon. Állítása szerint a videojátékok piaca lassulóban van. A csökkentő kereslet miatt a kínai piacra való értékesítést is korlátozták, de megérzik az orosz helyzetet, valamint Európában is lelassultak a dolgok (és az eladások) az elmondása szerint.


[+]

Huang szavainak hatására rögtön majd 7 százalékos csökkent az NVIDIA tőzsdei árfolyama, amely idén úgy 40 százalékot esett – az általános befektetői bizalmatlanság és piaci bizonytalanság igazából egyik tőzsdei sztárt és tech cégek sem kíméli az utóbbi időben.

Infláció, kriptolufi, geopolitika, kínai lezárások

Az aggodalmakat tetézi az infláció, amely az amerikai gazdaságot is egyre jobban érinti, a fogyasztók közül sokan pedig jobban fontolgatják a laptopok vagy konzolok vásárlásának szükségességét. A kriptopiac lejtője is erősen ártott a GPU-keresletnek, becslések szerint a bányászokból származó árbevételek éves szinten 52 százalékkal csökkentek az NVIDIA-nál.

Az elemzőket általánosságban meglepte, hogy akadályokba ütközött az NVIDIA, de azt látják, hogy közel minden cég az orosz-ukrán helyzetre és a kínai lezárásokra hivatkozik a gyenge kilátások kapcsán. A szakértők többsége egyetért abban, hogy az NVIDIA jövőjét lefelé ívelő trendek nehezítik majd.

Az NVIDIA számára reménysugár, hogy az adatközpontok piacán erős maradt a kereslet, és egyre több cég vált a felhőre és üzleti AI-szolgáltatásokra. Ezek mellett az autóipari eladásokkal egyensúlyoznák a gamer- és bányászpiac hanyatlását.

Előzmények