Összefogtak az amerikai államok a Facebook ellen

Több tucat amerikai állam kérte New York vezetésével, hogy folytatódjon a trösztellenes perük a Facebook (Meta) ellen.

Egy 46 amerikai államból álló csoport, New York vezetésével arra kért egy amerikai fellebbezési bíróságot, hogy folytatódjon a trösztellenes perük a Facebook ellen.

Az államok vádja szerint a Facebook egy monopolista cég, amely visszaélt hatalmas piaci fölényével, és összezúzta a riválisait. Azzal is vádolják, hogy az életképes riválisokat megvette vagy elásta, és úgy tartja fenn domináns szerepé, hogy nagy mértékben károsítja a nyilvánosságot és a saját felhasználóit.

A Meta szerint az államok nem kérhetik, hogy a bíróság folytassa az egyszer már ejtett pert. Letita James, New York államügyésze szerint a Facebook káros a fogyasztókra nézve, újra és újra arra használja a piaci fölényét, hogy a kis cégeket tönkretegye, és felhasználók milliói számára nyújtson kevesebb választást.

A korábbi bírói döntés egyébként azért ejtette a pert, mert James Boasberg bíró szerint az államok túl sokat vártak a per indításával. Az államok szerint azonban nekik joguk van ehhez, továbbá eleve közérdeket védenek. Boasberg egyébként az FTC egyik panaszát is visszadobta, végül azonban újra benyújtották azt, és másodjára már utat engedett annak a pernek is a bíró.

Az FTC és az államok is arra kérik a bíróságot (több évnyi vizsgálat után), adassa el az Instagramot és a WhatsAppot a Metával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények