Hirdetés

Az internetszolgáltató lesz az új cenzor Európában is?

Roppant érdekes, bár más forrásból egyelőre még meg nem erősített hírt közölt az uniós ügyekkel foglalkozó Euractiv portál magyar nyelvű verziója (is): ezek szerint „az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy az internetszolgáltatókat rábírja arra, hogy kiszűrjék a saját hálózatukban az illegális letöltéseket. A vitatott intézkedést jelenleg az Európai Bíróság is vizsgálja, az internetszolgáltatók erősen tiltakoznak a nekik szánt szerep ellen. A bizottsághoz közeli források állítása szerint az EU végrehajtó szerve le akarja másolni azt a spanyol szabályozást, amely a korábbi gyakorlathoz képest komoly szigorításokat tartalmaz.

Amennyiben igaz a meg nem nevezett belső forrástól eredő információ, akkor az újabb jele a szerzői jogokkal való visszaélések miatt aggódó, a szigorításokért küzdő tartalomtulajdonosok érdekeit képviselő szervezetek, illetve a kiadók által folytatott „bekeményítésnek”, az ez irányú lobbitevékenység sikerességét jelzi.

Az Unió mindeddig egyensúlyozni akart

Ha az Európai Unió e területen elfoglalt álláspontját nézzük, az korántsem ilyen szigorú, az illetékes szervek igyekeznek egyensúlyozni: egyrészt alapelvként szögezik le, hogy a kreatív munkát végzők nem szenvedhetnek kárt, már csak azért sem, mivel a teljes hozzáférési szabadság elvenné a jövőjét az ilyen tevékenységeknek (mondván: ha a szellemi tulajdon joga feloldódna az internetes világban, akkor megszűnne az a bázis, az a motiváció, mely az új alkotások megszületésének alapja). Másrészt viszont az információszabadság, illetve a kultúrkincs közzétételének elvárása arra sarkallja a hivatalosságot is, hogy a lehető legvégső határig kitolják a kultúrjavak hozzáférhetőségét. Ezek azonban – még ha hallatlanul fontosak is, de – általános állásfoglalások.

Az Euractiv úgy tudja, hogy a konkrét lépések tekintetében az európai közösség is szigorításokra készül. A technológiai lehetőségek széles köre miatt azonban igen nagy gondban vannak azok, akik a korábbi üzleti modell minimális reformjával igyekeznek megoldást találni. Ezt bizonyítja az is, hogy – az amerikai mintára és nyomásra – készülő új szabályozás nem talál más megoldást, mint hogy az eddig elvi okokból is „békén hagyott” feleknél, az internetszolgáltatóknál véli meglelni a „bölcsek kövét”. Magyarul: a korábban semlegesnek („csőnek, vezetéknek”) tekintett szolgáltatók azok, akiknek elvileg megvan a lehetőségük a központi, hatékony szűrésre, és mind az Egyesült Államokban, mind Európában erősödnek azok a hangok, melyek e cégeket köteleznék – törvényességi és gazdasági okokra hivatkozva – arra, hogy a kreatív ipart tevőlegesen is segítsék a kalózkodás visszaszorításában. A portál tudósítása szerint a készülő uniós stratégia óvatosan fogalmaz („a jogsértéseket a forrásuknál kell megoldani, ezért erősíteni kell az olyan közvetítők, mint az internetszolgáltatók közötti együttműködést”), de ez a visszafogottság is arra utal, hogy a szolgáltatóktól aktív szerepet várnak el.

Nemzetközi szinten

Az – egyre gyengülő – ellenállás egyébként meglehetősen hangos: a jogvédők a bevezetendő eljárások, szűrések törvényességi hiátusait emlegetik (pl. az ártatlanság vélelmének hiánya), a szolgáltatók pedig nem kívánnak hatóságként funkcionálni, nem kívánnak előfizetőket veszíteni. Emellett pedig ezeknél a javaslatoknál mindig kardinális kérdés, hogy vajon a szűréshez szükséges infrastruktúra, valamint a napi munka költségeit vajon ki fogja viselni: a szolgáltatók abba semmiképp nem akarnak belemenni, hogy a jogkezelők kívánságai szerint úgy ugráljanak, hogy még az ellenőrzés terheit is nekik kell vállalniuk. A helyzetet tovább mérgesítette a TorrentFreak által néhány napja kiszivárogtatott levél, mely egyrészt azt bizonyítja, hogy az amerikai jogkezelők és -tulajdonosok hogyan igyekeznek az európai szervezetekre nyomást gyakorolni, másrészt pedig az háborította fel a szolgáltatókat, hogy együttműködésük megtagadását a hírhedt ACTA-megállapodás keretében esetleg állami szinten szankcionálnák.

A források szerint a bekeményítés egyik fő kezdeményezője Michel Barnier, a belső piacért és szolgáltatásokért felelős európai biztos, aki számára a korábban torrentparadicsomnak számító Spanyolország új, február közepén bevezetett, igen szigorú rendelkezései a mintaadóak: „Az úgynevezett »Sinde-törvény« egy kormánybizottságot hozott létre, amely a bíróságot látja el információkkal az olyan website-okról, ahol szerzői jogok által védett anyagok, zenék, filmek, videójátékok, vagy szoftverek találhatóak, a bíróság pedig akár el is rendelheti a szerzői jogokat megsértő oldalak bezárását.”

Ami tény: az Európai Bíróság még nem fejezte be azt a vizsgálatot a tervezetet illetően, melyet az Európai Parlament kérésére végeznek el.

Azóta történt

Előzmények