Pofára estek Franciaországban a kalózellenes szervezetek

Európában először – hosszadalmas parlamenti és bírósági eljárások után – Franciaországban vezették be a hírhedt „három dobásod van” néven emlegetett szabályozást, mely az online módon elkövetett jogsértések elkövetőit – leginkább az illegálisan letöltött tartalmakat illetően – különös szigorral bünteti. Az HADOPI bevezetése után bőven érkeztek információk a hatásokról, ám ezek a legtöbbször ellentmondóak voltak: akadt olyan hír, mely a tökéletes hatástalanságról számolt be, de nem kevés olyat is olvashattunk, mely az intézkedések pozitív eredményeiről írt.

Ám nemrég egy olyan eset történt, melytől már a kezdetektől óvtak az ellenzők. Az ellenőrzési eljárást a francia kormány – eléggé várhatóan – kénytelen volt kiadni egy magáncégnek (TMG), ez a vállalkozás volt arra hivatott, hogy listázza azokat a címeket, ahol a szerzői jog megsértését tapasztalják. Ám a TMG kínos bakit kénytelen elismerni: rendszerét a múlt héten feltörték, így a lehetséges biztonsági kockázatok miatt (érzékeny személyes adatok szivárogtak ki) a kormányzat egyelőre, a vizsgálat idejére felfüggesztette a TMG felvásárlására indított projektjét. Az interneten felfedezett probléma nem légből kapott, mivel Eric Walter, az HADOPI végrehajtásért felelős hivatal vezetője is közölte a Twitteren, hogy „elővigyázatosságból” egyelőre megszakítják a kapcsolatot a TMG-vel. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az HADOPI végrehajtásáért felelős hivatalnokok nem jutnak információkhoz, nem tudnak fellépni a törvény értelmében illegális online tevékenységet folytatók ellen – legalábbis új IP-ket nem tudnak begyűjteni.

Az HADOPI történetében ez természetesen epizód, a problémát hamarosan meg fogják oldani, ám két dolgot nem szabad elfelejteni: a gyakorlatilag bűnözőkként kezelt felhasználóknak is megvannak a személyes adataikhoz való jogaik, ám ezek az információk most esetlegesen egy szűrt listán illetéktelenekhez kerültek, akik ezekkel vissza is élhetnek. Másrészt pedig elég világos, hogy maga az „állam” önmaga nem képes biztosítani a törvény által előírt kontrollt, és amikor magáncégeket bíz meg ilyen „megfigyelési feladatokkal”, akkor szembe kell néznie súlyos biztonsági kockázatokkal.

Azóta történt

Előzmények