Új hozzászólás Aktív témák

 • JetiRulez

  őstag

  "...az unió illetékes szervei az elmúlt években többször is hivatalosan nyilvánították ki, hogy az internetkapcsolat megszakítását elfogadhatatlannak tartják, mivel alapjogot sért és aránytalanul súlyos büntetés."

  Aránytalanul súlyos? Ezek a fejükre estek? A napi kellő ivóvíz mennyiség megvonása szerintem aránytalanul súlyos büntetés. Na de az internet? :Y

  Van egy olyan érzésem, hogy ott külhonban drasztikusan meg fog csappani a nagysebességű internetre előfizetők tábora és a szolgáltatóknak vissza kell venni a költségvetésből egy keveset.

  De nincs itt semmi hiba, csak próbálják fentebb betartatni a szabályokat. Visszaesik egy keveset a torrentek forgalma.

  [ Szerkesztve ]

  "Nem tudom, hányas a kabát nekem, Kakaógengszter rég a nevem, mint az a napközis, ki jól lakott..."

 • Zirowe

  nagyúr

  válasz JetiRulez #1 üzenetére

  Miután, nagyon helyesen, próbálja az unió elég rég óta alapjogra változtatni a nethez való jogot (nevezhetjük akár 4. generációs emberi jog első példájának).
  Főleg azért, mert a mostani generációnak ez az egyik alapvető információ forrása.

  Svédországban már megtörténtek a lépések ezen nézőpont felé.

  Tök mindegy mit mond az angol bíróság, ha majd egyszer végre kiadnak egy eus rendeletet.

  Akkor aztán majd beszélhet arányosságról meg miegymásról.

  Van egy olyan érzésem, hogy ott külhonban drasztikusan meg fog csappani a nagysebességű internetre előfizetők tábora és a szolgáltatóknak vissza kell venni a költségvetésből egy keveset.--> egyáltalán nem fog, jönnek majd az újabb titkosítások, stb.
  Így is, az összes internetező/torrentezők aránya nagyon kicsi.

  We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

 • goshtone

  csendes tag

  Számos fejlett országban az állami ügyintézés szinte teljes mértékben átállt elektronikus alapúra, beleértve az ügyek indítását, időpontfoglalást, stb. Ezeket itthon még csak kapargatják. Nem is beszélve az ezzel kapcsolatos információ áramlásról. Szerintem ezért is minősülhet aránytalannak.

 • Bébá

  tag

  Nekem két kérdésem volna.1; Hogy a bánatba tudják azt hogy nekik 400 millió font éves kárt okoztak éves szintem? 2; A szolgáltató hogy a viharba fogja ellenőrizni hogy én jogvédett tartalmat töltöttem le? A válaszokat köszönöm.

 • Rickazoid

  addikt

  válasz Bébá #4 üzenetére

  Szerintem: 1: a hasukra csaptak és arrafelé is veszteségnek tekintik a kiesést (bár az illegális letöltők nagy hányada valószínűleg akkor sem venné meg, amit letölt, ha nem tudná más módon beszerezni..), illetve felszorozzák egy tetszőleges értékkel 2: nem kell tudni ellenőriznie, elég, ha tilt mindent, ami alkalmas erre, blokkolja az összes fájlmegosztó oldalt, FTP és P2P kapcsolatot, stb és a titkosítást is.

  Egyébként nevetséges ez az egész, és pont a britektől... az ember itt Közép-Európában azt hinné, hogy ha valakik, akkor a britek felvilágosultak. Ezek után nem lepődnék meg, ha beigazolódnának a pletykák, hogy nálunk is a francia mintát szeretné követni a kormány.
  Átestek a ló túlsó oldalára, szánalmas kapálózás ez a jogvédők részéről. Nagyon érik már a reform.

  [ Szerkesztve ]

  Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.

 • goshtone

  csendes tag

  válasz Rickazoid #5 üzenetére

  Tuti, itthon minden ilyet be akarnak vezetni. Más kérdés, hogy egy kicsit árnyalja a dolgot, hogy az illegálisan letöltött tartalmakért mindenki fizet Magyarországon, amik az adathordozókba vannak beépítve, és ezért csak a megosztás az illegális, ami persze torrent szempontjából sokat nem segít (lehet amúgy ezt rosszul tudom, egy jogtudós majd kijavít).

  Épp ezért itthon például az a fura szitu, hogy ha valaki mindent eredetiben vesz, akkor kétszer fizet, amit végképp nem értek, hogy hogyan minősülhet jogosnak.

  És itt még nem is mentünk bele, hogy a beszedett zs felosztása mennyire manipulálható torz módon működik...

  [ Szerkesztve ]

 • Bébá

  tag

  válasz Rickazoid #5 üzenetére

  Azért az elég nagy probléma volna ha letiltanák az összes FTP és P2P kapcsolatot, mert nemcsak jogvédett tartalmak letöltésére használják.A másik hogy ha jól emlékszem itthon is van-volt olyan szolgáltató aki korlátozta a P2P alapú kapcsolatok sebességét.A lényeg hogy előbb-utóbb fognak megoldást találni hogy kikerüljék, átverjék a szolgáltatót.De legalább is a remény hall meg utoljára.

 • goshtone

  csendes tag

  válasz Bébá #7 üzenetére

  Volt és van aki korlátozza, de megfelelő klienssel kikerülhető...

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  ez az egész három dobás törvény és szemlélet egy nagy ökörség, a jogállamiság teljes megcsúfolása.
  ilyet csak lefizetett törvényhozó szavaz meg.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • #95590400

  törölt tag

  alapvetően egy hatóságnak joga van arra, ha törvénysértés gyanúja áll fenn,hogy azt az eszközt, mellyel a törvénysértés végbemegy, lefoglalja, elkobozza, illetve a további bűncselekményt megakadályozza. ennek az analógiájára az internetcsap elzárása a jogállamiság keretét még nem feszegetné szana és széjjel
  na de ki van itt hatósági szerepben? a jogvédők? a szolgáltató? gyanítom, senki. azért erre elébb tán valamely állami szerv valamilyen határozatban kellene kötelezze a szolgáltatókat... jahogy, ez viszont nem mehetne már bemondásra? értem. így könnyű. látszattörvény. ha meg valaki kártérítési pert szeretne, perelje a szolgáltatót. meg a szolgáltató monitorozza a tevékenységet. ezt meg, ha pénzbe kerül, építse be az árba, az előfizető örömére. mindenhol csak a másik farka lóg a csollányosba, meg a másik pénztárcája.

  [ Szerkesztve ]

 • Sanya

  nagyúr

  Ezek szerint a jogvédő cégek gépére csak 3x kell betörni, és nem általuk védett anyagot felrakni a gépükre, torrent formában seedelni onnan, rendőrséggel rájukrontani, és nem lesz internetük Nagy-Britanniában :D

  A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

 • Narxis

  nagyúr

  válasz Zirowe #2 üzenetére

  A britek elég különcök és EU ellenesek a többi országhoz viszonyítva. Én azon csodálkozom, hogy még nem léptek ki.

  Thanos was right.

 • Zirowe

  nagyúr

  válasz Narxis #13 üzenetére

  Senkinek nem áll érdekében kilépni belőle, túl nagy pénzekről kéne lemondani.. :)

  We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

 • goshtone

  csendes tag

  válasz #95590400 #11 üzenetére

  Szerintem ott van a kutya elásva amit Edenyke mondott. Hoznak egy EU-s rendeletet, és atom mindegy, hogy hogy vélekednek erről UK szinten, max a rendelet hozást próbálhatják kaszálni...

 • JetiRulez

  őstag

  válasz Zirowe #2 üzenetére

  Lehetséges, hogy az Én nézetem volna kissé régimódi? Nem érzem úgy, hogy az internet hozzáférésnek alapjognak kell lennie. Internet nélkül is el tudtam intézni az ügyeimet, mikor 2 hétig nem volt itthon. Nekünk még van itthon telefonkönyv, mert körzeti tudakozó füzet, stb. ilyen esetekre. Nem mentem át ismerősökhöz, hogy engedj már a géphez, hadd nézzek meg ezt-azt. És sokkal emberibbnek érzem, felhívni a hivatalt, mint írni egy e-mailt időpontkérésért.

  goshtone:
  Van egy olyan érzésem, hogy más fejlett országokban is élnek olyan emberek, akiknek egyáltalán számítógépe nincs otthon és itt nem a nyugdíjas korúakra gondolok. Személyes tapasztalatomat osztom meg. Volt/van pár osztálytársam, egyéb ismerősöm jeleneg is (többen 10-20-as éveikben), akik a számtech órán kívül sose ültek még számítógép előtt és nem is kívánnak szerezni otthonra, mert nem érezték szükségét és mindent el tudtak intézni anélkül is.

  Összegezve nem azt mondom, hogy ellen kell állni az világháló használatának, a technikai fejlődésnek, csak tudom, hogy van pár olyan ember, aki már pár óra-pár nap kimaradásért már pánikol (kivétel lehet egy vállalkozó, mert annak már tényleg szüksége lehet egy stabil kapcsolatra) és nem gondolkozik egy kicsit, hogy ezt másképp is lehetne talán, nem csak a gép előtt ülve. Én meg mondtam erre pár alternatívát (tel könyv, kisokos, stb.). És ez itt már nem is igazán ebbe a témába tartozó rész.

  "Nem tudom, hányas a kabát nekem, Kakaógengszter rég a nevem, mint az a napközis, ki jól lakott..."

 • Zirowe

  nagyúr

  válasz JetiRulez #16 üzenetére

  Tőlem lehetsz régimódi, engem nem zavar. :)

  Itt alapvetően arról van szó, hogy tart már ott (elvileg) az EU, hogy az internethozzáféréshez való jogot alapjognak tekintse.
  És mint olyat, ne lehessen korlátozni mondjuk arra való hivatkozással, hogy a kiadókat veszteség éri vagy miegymás.

  Gondolj pl: a vallásszabadságra.
  Jogod van abban hinni, amiben akarsz, de ahhoz is jogod van ez alapján, hogy ne higgy semmibe.
  Viszont mondjuk a pap/rabbi nem korlátozhat téged abban, hogy mibe higgy csak azért, mert nem voltál gyónni, nem adakoztál, stb.
  Persze, lehet, hogy a vallás belső szabályai ezt szabályozzák, de alapvetően, állami szempontból, és ez a kötelező, ez közömbös.

  Az, hogy jogod van hozzá, még nem teszi számodra kötelezővé azt, hogy igénybe vedd.

  Más kérdés viszont, hogy kötelességed ezen jogodat tisztességesen és jogszerűen gyakorolnod. :)

  We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

 • JetiRulez

  őstag

  válasz Zirowe #17 üzenetére

  És itt a pont. Megfelelő kiegészítés. ;)

  Ha neadj isten sikerül még ebben az életben egy fejlett országban kikötnöm, ahol alanyi jogon jár a net. Na ott már pampognék Én is, hogy most miért tiltanak. :)

  [ Szerkesztve ]

  "Nem tudom, hányas a kabát nekem, Kakaógengszter rég a nevem, mint az a napközis, ki jól lakott..."

 • #95590400

  törölt tag

  válasz JetiRulez #16 üzenetére

  Nem érzem úgy, hogy az internet hozzáférésnek alapjognak kell lennie.
  nem érzem úgy, hogy az élelmiszerhez való hozzáférésnek (az ugye nem közüzem) alapjognak kellene lennie. szerintem, ha valaki egyszer ellop egy szalámit, azt ki kellene tiltani minden élelmiszerüzletből. innentől öngondoskodás alapján termelje meg a javakat, ha nem akar éhen dögleni. vagy szóljon a szomszédnak, h menjen el helyette a boltba.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz JetiRulez #16 üzenetére

  Okmányirodában időpont egyeztetés nélkül annyi esélyed sincs, mint idén Talmának motorversenyt nyerni. Időpont egyeztetés pedig a neten zajlik.

  A könyvelőd ügyfélkapun adja le a mérlegedet. Neked ügyfélkapun kell egyre több mindent intézni. Nem opcionális, kötelező. Ha pedig kötelező, akkor egyre inkább afelé megyünk, hogy a net kötelező alapjog lesz.

  Azokban az országokban, közöttük Magyarország is, ahol nincs mindenkinek netje, ott közösségi hozzáférési pontok vannak, ahol azért fizetnek embereket, hogy internetképtelen ügyfeleknek segítsenek. Nálunk emagyarország pontnak hívják, külön kresztáblát kapott.

  Igen, ezen a téren a nézeteid 500 éve elavultak.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • Sanya

  nagyúr

  válasz JetiRulez #16 üzenetére

  vezess ceget internet nelkul, egyenlo a csoddel...

  A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

 • dabadab

  titán

  válasz JetiRulez #18 üzenetére

  "Ha neadj isten sikerül még ebben az életben egy fejlett országban kikötnöm, ahol alanyi jogon jár a net."

  Azert lassan Mo is ilyen orszag lesz, nem sokon mult, hogy a Nemzeti Digitalis Kozmu-projekt kereteben azza valjon.

  DRM is theft

 • goshtone

  csendes tag

  válasz JetiRulez #16 üzenetére

  Bocs, hogy csak ilyen nagy soká reagálok, de nagyon nem tudom már kiegészíteni bambano véleményét. Szerintem jól megfogta, és az ügyfélkapu erre tényleg a legjobb példa. Számos olyan funkciója van, amit csak ott, csak azon tudsz elvégezni, nem beszélve azon funkcióiról, ami nem kötelezően használandóak, de csak ott érhető el a delikvens számára (például a TB pontja) Ez pedig még inkább igaz jópár másik országra is. És itt természetesen nem arról van szó, hogy mondjuk egy egyszerű magánember kiesik a társadalomból, ha nincs internet hozzáférése, lehet mindent eltud intézni, jóval nagyobb erőfeszítéssel, de számos olyan dologtól elesik, amit egyébként joga lenne tudni, de csak interneten fér hozzá.

  Egyébként már maga az időpontfoglalás szempontjából is negatív diszkrimináció az internet lekapcsolása, hiszen persze, el tudok menni elintézni, csak pár ezer órát ülök, miközben az akinek van internete, tud foglalni, vagyis nekem nincs jogom valamihez, ami másnak van.

  Az pedig, hogy ezen funkciókat nem fogják az idők végezetéig párhuzamosan futtatni valahol számomra érthető, még ha meg is tudom érteni az idegenkedőket, de mindig lennének olyanok, akik nem azt akarnák használni... E nélkül a költséghatékony állam, és a hatékony ügyintézés nem elképzelhető szerintem, bár nem mondhatni, hogy a téma szakavatott ismerője lennék.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Nem tudom, esett-e már arról szó, hogy az egyik legnagyobb baj ezzel a szabályozással a hatalmi ágak felosztásába való belerondítás.

  Rendes országban vannak rendvédelmi/nyomozó hatóságok és vannak bíróságok. Ezek függetlenek mindentől. Az isp meg egy szolgáltató. Sem nem hatóság, sem nem bíróság. Szolgáltató. Nincs sem nyomozati jogköre, sem ítélkezési jogköre.

  Egy épelméjű ember ezeket a dolgokat nem kavarja össze, összekavarásra kísérletet nem tesz. Hogy lehetne az isp ítélkező hatóság, ha nincs benne erre a területre szakosodott jogvégzett ember? A vállalati jogászoknak rendszerint nincs bírói szakvizsgájuk, akkor hogyan is hozhatna meg egy ítéletet, hogy szerződést bont?

  A jogtulajdonos jelentsen fel a rendőrségen, a rendőrség nyomozzon, tegyen vádemelési javaslatot, az ügyész meg a bíró hozzon határozatot. MAJD ezt az isp végrehajtja, ha a határozatban rá vonatkozó döntés is születik.

  Ez a mostani egy olyan időszak, amikor nehéz nem tenni politikai kitekintést, hogy mi történik akkor, amikor önjelölt rögtönítélő bíróságok masíroznak. Erkölcsi szempontból semmivel sem lenne jobb az isp, mint ezek, ha megtenné, amire kötelezni akarják.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • misx

  senior tag

  Erre csak egyet tudok mondani, felmentem egy CD áruházba a neten, egy együttes 6 éves (!!!!!) lemeze mai napig 4 rugó. Hogy a jó a k***** anyátok. Zenénél nincs árcsökkentés??? 30 év múlva is ugyanannyiért adjuk el ha már szétporladt a lemez, akkor is ??? Most ha megvenném az összes lemezüket, rámenne 25-30 ezrem. Ha lecsökkentenék a filmekhez játékokhoz hasonlóan felére-negyedére, már megúsznám jóval olcsóbban. De aki kapzsi az VESSZEN!

  [ Szerkesztve ]

 • MaTTeS

  senior tag

  Mennyire fog tetszeni a szolgáltatónak, ha a usert lekapcsolják a netről, és erre a user abbahagyja a havi internetszámlák fizetését, mondván a semmiért miért fizessen, függetlenül attól, hogy mennyi időre írt alá.

 • BonFire

  veterán

  válasz goshtone #6 üzenetére

  "lehet amúgy ezt rosszul tudom, egy jogtudós majd kijavít"

  Itt vagyok, kijavítalak, bár jogtudós nem vagyok, nagyon nagy blődséget állítasz. Nevezetesen:

  "Épp ezért itthon például az a fura szitu, hogy ha valaki mindent eredetiben vesz, akkor kétszer fizet, amit végképp nem értek, hogy hogyan minősülhet jogosnak."

  Ezt te hogy csinálod? Ha megveszel egy zenét eredeti CD-n, akkor nem kell üres CD-t venni az árába épített reprográfiai díjjal, hiszen eleve már adathordozón veszed. Ue. igaz a filmre. DVD-t, BluRay filmet veszel, nincs tehát szükség kajtatni, hol a legolcsóbb a reprográfiai díjtól mentes üres DVD, hiszen nincs szükséged rá. A film már rajta van a lemezen.

  Szóval a kétszer fizetünk az csak lózung. Akkor sem igaz, ha webshopból veszel erősen alulárazott mp3-at, mert CD-n kétszer annyiba kerülne, tehát pont így vagy egálban. És most egy pillanatra tekintsünk el a magyarországi túlárazott mp3-aktól, mert a világtrend nem az.

  A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

 • BonFire

  veterán

  válasz misx #25 üzenetére

  "..felmentem egy CD áruházba a neten, egy együttes 6 éves (!!!!!) lemeze mai napig 4 rugó. Hogy a jó a k***** anyátok. Zenénél nincs árcsökkentés??? 30 év múlva is ugyanannyiért adjuk el ha már szétporladt a lemez, akkor is ???"

  Már miért lenne árcsökkenés? Szerinted a Metallica 1986-os Master of Puppets című albuma 2011-ben már kevesebbet ér, mint amikor új volt? Elromlott azóta a rajta lévő zene? Csak azért, mert már 25 éves? Mi van a még régebbi, klasszikus darabokkal? Hendrix, Elvis Presley, Jacko... mind az aktuális piaci áraknak megfelelően van árazva. Elhiheted, hogy Hendrix Are You Experienced? című '67-es lemeze a megjelenés idején jóval kevesebbe került, mint most, ugyanis azóta a pénz is romlott. Tehát nemhogy csökkennének az árak, hanem még növekednek is. Példa:

  1988-ban az Ossian debütáló albumát, az Acélszívet kemény 120 magyar forintért vettem. Vinylen! Később tönkrement, elkallódott, majd jó tíz év múlva kijött CD-n is újra, és ismét megvettem, immár valami 2000 Ft-ért. Most mondhattam volna a boltban, hogy ez 88-ban csak 120 Ft volt, most elmúlt 10 éves, már csak 50-et adok érte? Ne vicceljünk már, kérem!

  Te egyenlőségjelet teszel a használt autó és a művészeti termék közé. Egy szobor elértéktelenedik, mert koros? És egy festmény? Egy regény, egy novella egy költemény? És a filmek? És a zenék? A te gondolatmeneted szerint a Rómeó és Júliát minden színháznak minimum ingyenes előadásokon kéne játszani, mert már több száz éves a darab, tehát ócska, sőt, azóta már Shakespeare összes jogutódja is kipusztult, ha ugyan akkoriban volt ilyesmi már a világon.

  Egy zseniális mű pont attól művészet, hogy kiállja az idő próbáját. (Ez akkor is így van, ha egyes emberek, akik életükben sosem alkottak még semmit ezt nem tudják felfogni.) Egy hatéves album még kurvára nem állta ki. Majd ha még 30 év múlva is nagy számban warezolják, akkor lehet mondani. Mint a Rush diszkográfiát, meg a Metallicát. Ezt nem kéne egy napon említeni a használati tárgyakkal, a fűrészlap fogai ugyanis kopnak a használattól; a kalapács feje is az ütögetéstől; az ásó-kapa csorbul, köszörülik, ettől kopik, kisebb a felülete, nehezebb vele a munka, ergo tényleg kevesebbet ér. De a szellemi termékekre nem lehet így tekinteni.

  Arról nem beszélve, hogy ha találnál egy bronzkorból származó kalapácsot, aminek a használati értéke a nullával egyenlő, gazdag ember lennél, mert a lelet marha sokat ér. Ilyen furcsa módon egyszer még az ócska "lomoknak" is megnövekszik az értékük.

  [ Szerkesztve ]

  A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz BonFire #29 üzenetére

  a filmek ára jelentősen csökken az idő múlásával.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • bigga

  aktív tag

  válasz BonFire #29 üzenetére

  Ez mind szép és jó, amit leírtál egyetértek veled, egy művészeti értéket nagyon nehéz anyagi keretek közé szorítani, de mivel el kell adni, ezért ezt is meg kell tenni valakinek. A legnagyobb gond itt igazából azzal van, hogy amig itt egy külföldi előadó albumát meg tudom vásárolni 3500-4000 magyar forintért, addig odakinn (nyugatabbra), már jóval olcsóbban 8-10$-ért (Euroért) megkapom. Ráadásul új lemezről van szó, a megjelenés pillanatában ennyi - ezzel azt akartam érzékeltetni, hogy nálunk egy átlag zenefogyasztó nem tud megvenni a fizetéséből 10-15 db lemezt, mint a kint elő honfitársa, akinek ez meg se kottyan - és amíg ez így lesz addig több lesz az illegális letöltés is, arról nem beszélve, hogy ott a Youtube is, ahol bele lehet hallgatni az új dalokba, klipekbe belenézni, tehát az ember megkívánhatja az adott muzsikát, és ha nincs pénz, hát letölti, vagy csak éppen azért mert nem várakozni, boltba menni, stb. Ja, hogy legálisan is le lehet tölteni? Azt szerintem a nagyon kevesen választják, hiszen amíg ingyen lehet, addig minek fizessen érte?.. Meg amúgy sem kézzelfogható adathordozó az MP3, ez is eltántoríthatja a becsületes zenefogyasztót.

  " You know what capitalism is? Getting f*cked! "

 • Diopapa

  addikt

  Az senkit sem zavar, hogy mennyire aránytalan az egész pl a BTK-s bűncselekményekhez viszonyítva?

  - 3x letöltesz 1 filmet, lekapcsolják a neted.
  - 3x kirabolsz valaki(ket), 3x lecsuknak, leülted, ugyan úgy éled világod.

  Ha az elsőhöz akarnám arányosítani a másodikat (és a bíró indolkása is azt sugallja, "ha másképp nem megy..."), akkor a rabló/gyilkos bűnelkövetőt harmadjára ki kéne végezni nem? Hiszen hogyan másképp tudják megakadályozni biztosan, hogy legközelebb ne kövessen el ilyet?

  Citizen Diopapa / Commander Diopapa "SC csomag olyan, mint a barackfa, unokáidnak veszed - .tnm / De pálinkát nemlehet főzni belűle - *SkyS1gn"

 • Sanya

  nagyúr

  válasz BonFire #29 üzenetére

  A színházas hasonlatod nem jó.
  Maga a Rómeó és Júlia már nem tartozik védelem alá, itt a színjátékért kell fizetned.

  mod: mellesleg meg kell találni azt az árat, amelyért többen megveszik a zenei albumokat. nem biztos, hogy az mp3 boltok miatt panganak a cd-üzletek, de tény és való, hogy néhány10 éves zenei CD-t én is szívesebben vásárolnék meg 1-2000 forintért, mint 6-ért.
  és maga a cd +csomagolás+szállítás+zenei díjjak+bolt haszna picit túl van árazva.

  [ Szerkesztve ]

  A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

 • hohoo

  senior tag

  válasz BonFire #29 üzenetére

  "szerinted a Metallica 1986-os Master of Puppets című albuma 2011-ben már kevesebbet ér, mint amikor új volt? Elromlott azóta a rajta lévő zene? "

  Lehetséges... ugyanis néha újramasterelik, az aktuális loudness war fokozatnak megfelelően, dinamika kompresszióval, és vágásos túlhangosítással. Pl az iron maiden 1998-as remasterei már jóval rosszabb minőségűek mint a régebbiek.
  ez is szép: [link]

  T-home extra csomag monopolterületen 6500 ft/hó, versenyterületen ahol Digi vagy UPC is van pedig 2990 ft/hó. Köszönjük!

 • BonFire

  veterán

  válasz bigga #31 üzenetére

  Ez mind nagyon szomorú, kár, hogy senkit nem érdekel. Az, hogy a magyarországi fizetésből hány zenei albumot lehet megvenni, és hogy ugyanazért a munkáért fejlettebb, gazdagabb államban az ötszörösét-tízszeresét kapod, az nem jelent semmit. Benzint is jóval kevesebbet tudsz venni az itthoni fizetésedből, mint mondjuk az amik, élelmiszert is, szórakozni is kevesebbet tudsz, a rezsid pedig a fizetésed nagyobb hányadát viszi el, mint amott. Már megbocsáss, de ez nem érv. Nem én szoktam mondani, de most én is azt mondom, hogy attól, hogy valakinek valamire nem telik, még nem jogosítja fel arra – és most direkt kerülni fogom a csúnya jelzőt –, hogy jogellenesen, törvénytelenül azt megszerezze.

  Nem mondom, hogy én ki vagyok tömve pénzzel, és csak kizárólag olyan szellemi termékeket birtokolok, amelyekért fizettem, mert ez nem igaz. De én nem próbálom meg megideologizálni azt, ami szerintem sem helyes, és nem védem körömszakadtáig minden hasonló fórumban a téves álláspontomat. Ha warezolok is, azt lehajtott fejjel és csendben teszem. És igen, amíg telt rá, bizony megvettem mindent eredetiben. Én néhány évtizeden keresztül igenis támogattam mind a hazai, mind a külföldi kulturális ipart. Ez ellenben nem mondható el arról a generációról, akik már az mp3/divX korba beleszülettek, és a szüleiktől tanulnak torrentezni. Az ő értékrendjük szerint nem is szabad fizetni ezekért a termékekért, sőt, az is lökött, akinek telik rá és fizet, mert az egy pancser, ráadásul minden fórumon megmondja a tutit, hogy az összes jogvédőt hogyan kéne nyárson sütögetni, Dunába lőni, deportálni stb. No, ez a hamis értékrend, ami téves, és nem megengedhető, hogy ez a szemléletmód terjedjen. A magam részéről ezek ellen állok ki, mert az életben mindenért fizetni kell. Kinek többet, kinek kevesebbet. Van aki a rokkantnyugdíjastól irigyli az 50%-os utazási költségtérítését, persze a gerincsérvét, a diétáját és a gyógyszereit már nem irigyli. Fura és irigy dolog ez.

  Hogy pedig még egyáltalán vannak szellemi termékek, azt annak a szűk rétegnek köszönhetjük, akik olyan lúzerek, hogy hajlandóak helyettünk az eredeti árak dupláját is kifizetni. Mert nehogy azt hidd, hogy azért warezolunk, mert magasak az árak. Pont fordítva! Az árak égbeszökése egyenesági következménye annak, hogy egyre kevesebben vesznek egy adott terméket, így az egy főre jutó leosztás több lesz. Tinédzserkoromban egy nyáron 5-6 koncertre el tudtam menni. Ma egy Metallica koncertre 40 rongy a beugró. A 90-es években meg lazán kiköhögtük egy Monsters of Rock koncert árát, Metallicával, Queensryche-al, AC/DC-vel, Mötley Crue-vel. Ma meg egy jó állású, keresőképes ember nem engedheti meg magának ezt a szórakozást, mert luxus lett. Ami bevétel elmarad a lemezeladásokból, azt behajtják a koncerteken. Ilyen egyszerű a képlet.

  Az pedig egy önámítás, hogy a warez ingyen van, mert más helyen, más formában úgyis megfizeted végül az árát; lehet, hogy államigazgatási szinten, mondjuk többet fizetsz egy okmánybélyegért, szolgáltatásért, vagy éppen a péknek a kenyérért, csak primitív ember ebbe a folyamatba már nem lát bele, idáig már nem ér el a gondolatainak fonala.

  A másik összehasonlítás, ami állandóan nagy hangsúlyt kap, és sehogy sem bírom megérteni miért: mit számít az, hogy külföldi vagy magyar előadó terméke? A külföldi mitől lenne jobb, avagy a magyar mitől lenne színvonaltalanabb? A művészet nem nézi sem az országhatárokat, sem a bőrszínt. Nem tudom, hallottál-e már a zseniális Pege Aladárról? Nekem még volt szerencsém az öreget élőben látni, meg láttam jó pár külföldi jazz bandát is, és Aladár bácsi egy milliméterrel nem volt rosszabb a külföldieknél. Sőt! Játszotta úgy a jazzt, mint a new orleansi négerek, pedig állítólag náluk jobban senki sem érti a témát. Szóval lapozzunk már erről a magyar/külföldi témáról. A művészet az művészet. Edvin Marton is van olyan hegedűművész, mint Yehudi Menuhin, vagy éppen Paganini. Egy bizonyos szint fölött nincs értelme az összehasonlítgatásnak. Max lehet jobban szeretni egyiket vagy másikat, de objektíven megítélni, hogy ez vagy amaz-e a jobb, nem.

  @hohoo: a "loudness war"-t hanyagoljuk itten, eléggé offtopic. Tudom, hogy egyesek számára ez az aduász, csak akinek lövése sincs a hangtechnikáról, az analóg és digitális felvételek közötti különbségekről, a hangképek-hangzásvilágok "trendjeiről", és hogy mi miért van, azt hadd ne vitassuk itt meg, mert egy hangmérnök – főként masteringre szakosodott hangmérnök – körülbelül 4 álló hétig tudna beszélni a témáról, ami a kívülállónak kimerül annyiban, hogy egy wav editorban megnyitja a 88-as Seventh Son of The Seventh Son Iron Maiden albumot, és összehasonlítja a hangképét a Kuttykurutty death metal banda 2010-es albumáéval, ami már csak azért sem szép dolog, mert a műfaj sem egyezik. Meg a felvételi technika sem, mivel az előbbi példa még analógban készült nagyrészt, mostanában meg az megfizethetetlen luxus. Mutatok én neked olyan zenei felvételt, ami tavalyi, és nem látsz benne egyetlen 0 dB-s kivezérlést sem, mert klasszikus zenét játszik egy orkeszter, ahol a dinamikának nagyon nagy szerepe van, és ott nem illik a dolgokat megnyirbálni. Kábé a BMW X5-ös kipufogóhangját hasonlítod össze Rozi néni mákdarálójáéval. Ez nem fair, és nem tudod, mi miért van. Majd ha lesz úgy 10 év személyes tapasztalatod a zenei felvételek terén, akkor meg fogod érteni, miért fontos, vagy éppen trendi ez a "loudness war". Az egész egyáltalán nem a hangerőről szól, tehát még az elnevezése is megtévesztő.

  És ON: véleményem szerint sem lehet az ISP-ket erre kötelezni. Ebben Bambano véleményét osztom. Ők nem hatóság. Sem jogosítványuk, sem szakképzettségük, sem kapacitásuk nincs a kliensek után nyomozni, erkölcsi alapjuk sincs bírósági döntéseket meghozni bírók helyett. Mert nem bírók és nem jogászok. Szolgáltatók, mint a fodrász, meg a vízvezeték-szerelő.

  A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

 • azbest

  félisten

  válasz BonFire #35 üzenetére

  Először had szögezzem le, hogy nem a warez mellett érvelek.

  Az árak/bérek kérdése igenis fontos. Nem csak a relatív de az abszolút árak is lényegesen magasabbak nálunk. Erre szoktak hozni mindenféle mesét a pici piac drága piac témában, de általában ez csak mellébeszélés. Azért drága minden mert a befektetők (magas haszonkulcs), az állam (magas adóterhek) és a multicég (olcsó gyártás - alacsony bér) az itteni extra pénzekből kompenzálja az otthoni olcsó árakat is.

  Igenis van összefüggés az anyagi helyzet és a fizetési hajlandóság között. Saját magamon is tapasztalom, hogy sokkal inkább hajlandó vagyok fizetős szolgáltatásokat igénybe venni, amikor van miből... persze ez magától értetődő. Mindenkinem van igénye kultúrára (mégha magam nem is mindent sorolnék ebbe a kategóriába a mai felhozatalból), mivel nem robotok vagyunk. A fárasztó hétköznapok szürke monotonitását meg kell törni valamivel. Kinek mire van gusztusa. Nem csak a munkához van joga, hanem a szórakozáshoz is. A jogvédők élősködők, akik egymás ellen hangolják a zeneipart és a fogyasztókat.

  Rengeteg féle együttes, kiadó és befektető akar megélni a zenei iparból. Ilyen magas szám mellett, nem csoda, ha adott vásárlóerő mellett elaprózódik a bevétel is köztük. Normális piacon egyensúly alakul ki a termelés és fogyasztás között, de ez nem igazán jellemző a zenére. Vannak statisztikák évekre visszamenőleg arról, hogy az össz zene fogyasztás darabszáma mennyi volt? Mert külön-külön alacsony darabszámért hiába sírnak és hazudják azt, hogy azért kell dupla árat fizetnünk, mert ellopják a többit, ez nem lesz igaz.

  Adott sokszorosítható termék esetén teljesen reális elvárás az, hogy idővel csökkenjenek az árak. Ez alól a zene sem kivétel, főleg a filléres utángyártási költségeket is figyelembe véve. A közgazdászoknak erre vannak szép grafikonjaik. Mivel külföldön ugyanúgy olcsóbbak ezek, mint minden más is, ezért itt is egyértelmű lenyúlásról beszélhetünk.

  Túlzás a warezt a kenyér árába keverni. Ahhoz hogy pörögjön a gazdaság az kell hogy az emberek fizetőképesek legyenek, de a magas adók, magas haszonkulcsok és alacsony fizetések országában ez nem tud működni.

  Lehet különbség a külföldi és hazai előadó terméke közt. Elég csak a felhasznált technológiák és szakemberek színvonalára gondolni. Sok mai magyar filmnél is az az ember érzése hogy valami amatőr házivideót néz. Érdekes, hogy a régi magyar filmeknél ez nincs így. Talán azért ez javuló tendenciát kezd mutatni.

  A loudness war (vagy a filmek újraszinkronizálása) annyiban ide tartozik, hogy gyengébb minőséget adnak el újabban, nameg a vásárló nem is tudhatja előre, hogy mi lesz a többféle minőségi szint közül a csomagolásban.

  A végszóval egyetértek.

  [ Szerkesztve ]

 • echterion

  nagyúr

  válasz BonFire #35 üzenetére

  Azért arra kíváncsi lennék, hogy a kenyér árára miképp van hatással az, hogy most hány ember tölti le torrentről az xy együttes muzsikáját. Ez komolyan érdekelne. És igenis komolyan be kell számítani egy piac felvevőkészségének elemzésekor azt is, hogy az mennyire fizetőképes. Ugyanis ennek ismerete nélkül nem lehet reális célkitűzéseket kitűzni egy-egy termék bevezetésekor, legyen szó kenyérről, sörröl, zenéről, filmről.

  **********

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz azbest #36 üzenetére

  Ha a paraszt a strandon rádlép vagy lenyom és a fejed a víz alá kerül, akkor az tényleg fontos kérdéssé válik, hogy a levegőből legyen kínálat és ezért mindent megtegyél.

  De ha nem veszed meg a legújabb cd-ket, attól még nem fogsz megfulladni... Semmiféle ténylegesen indokolható jog nem fűződik ahhoz, hogy megszerezz egy zenét, ha nincs rá pénzed. Tehát a kérdésnek nem az a része a releváns, hogy te szívesebben fizetnél, ha lenne több pénzed, hanem az, hogy miért veszed el azt, amire nincs.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • bigga

  aktív tag

  válasz azbest #36 üzenetére

  Ahogy írod, szerintem is túl telített a piac Mo-n, ez lehet azért van mert sz@r a gazdasági helyzet, lusták az emberek, vagy csak egyszerűen tehetségesek vagyunk..? Nem tudom a választ, de a fejlődő technikának, az internetnek, na és a növekvő tehetségkutató áradatnak köszönhetően egyre több ember érez késztetést a zenélésre, ami nem is baj, csak ezáltal felhígul a piac, de ez trend megfigyelhető világviszonylatban is.. És ez is közrejátszik abban, hogy eladhatatlanok az eredeti lemezek, és egyre többen választják a warezt. Én személy szerint egyetértek azzal, hogy egy előadó a fellépésekből keresse meg a betevőre valót, és a royalty(jogdíj), csak amolyan kiegészítő keresete legyen - nem azt mondom, hogy ingyen adják a zenét, de nyilvánvaló az is, hogy idehaza nagy haszonkulccsal dolgoznak a kiadók, nagyon lerántják a zenészeket, az előállítási költségekhez képest (stúdióidő 5k/óra egy olcsóbb stúdióban + mastering, nyilván egy nagyobb zenekarnak többe kerül, és tovább is tart a felvétel). Persze a tehetséget nem lehet Forintban mérni, mint írtam fentebb, de mindenre kell egy váltószám a mai kapitalista világban.
  És nem hinném, hogy a koncertjegyek árát a zenészek nagyravágyása, vagy a kimaradt (lemezeladás utáni) bevételek bepótlása miatt emelnék, hanem egyszerűen a költségek+haszon egyenletéből ez jön ki - fentebb egy Metallica koncert volt példának megadva - 40 ropi egy élőzenés, világszínvonalú zenét játszó zenekarhoz képest nem sok, ha a kinti árakat nézzük, más kérdés, hogy ki mennyire tudja megengedni magának, hogy a fél fizetését (sajnos itt tartunk az Alföldön) 2 óra alatt erre elköltse..
  Amúgy odakinn egy hasonló kaliberű koncertre - 80-150 font körül már el lehet jutni, a minimálbér pedig 800 font asszem (lehet nem voltam pontos).
  Na most már nem OFF-lom szét a topikot, ennyit akartam :)

  " You know what capitalism is? Getting f*cked! "

Új hozzászólás Aktív témák