Független chiphatalommá válna az EU

Önfenntartó és versenyképes szereplővé válna az EU a chipgyártás kapcsán, konkrét tervet vázol majd az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság most bejelentett tervei alapján az EU független chiphatalommá lép majd elő a jövőben, versenyképes és önfenntartó formában, ahelyett, hogy ázsiai és amerikai beszállítókra hagyatkozna.

Amerika már tavaly bejelentette a CHIPS for America Act keretében, hogy jobban versenyezne a kínai technológiával. Az EB elnöke, Ursula vonder Leyen szerint a digitális kérdés alapvető fontosságú, ezért bemutatják majd a European Chips Act keretében a részletes terveiket. A cél az, hogy közösen alkossanak európai chip-ökoszisztémát, gyártással együtt. Így nem csak biztosíthatóak lesznek a készletek, de az európai technológia számára új piacok is fejleszthetőek lesznek.

Az EU álláspontja szerint a chipek többet jelentenek kulcsalkatrésznél, a fejlett chipekért való verseny valójában a technológiai és ipari vezetésről szól. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetnének a kutatásra, gyártási kapacitásra, nemzetközi együttműködésre, továbbá létrehoznák az európai félvezető-alapot.

Azóta történt

Előzmények