Átképzési hullámhoz vezethet az elektromos autókra váltás

Egy nemrég kiadott jelentés szerint nagy változások jönnek az autóiparban az elektromos autók miatt, az EU pedig kénytelen lesz támogatni az átképzési programokat.

A Platform for Electromobility ipari csoport szerint a Boston Consulting Group legutóbbi jelentéséből kiderül, hogy az elektromos autókra való átállás hatalmas változásokat hoz az autóiparba. Hangsúlyozták, hogy a zéró emissziós jövő érdekében az EU kénytelen lesz támogatni az átképzési programokat.

A jelentésben elmondták, hogy 2030-ra az autóipari foglalkoztatottak száma kevesebb mint 1 százalékkal csökken majd a jelenlegi 5,7 millió főről. Hozzátették, hogy a hagyományos, belső égésű motorokra építő gyártók és beszállítók esetében a csökkenés 20 és 42 százalék lesz, ezzel egyszerre a zéró emissziós technológiával foglalkozó cégeknek 300 ezerrel több dolgozóra lesz szükségük, ami 10 százalékos emelkedés.


[+]

Miközben az EB 2035-től betiltaná az új benzines és dízel autók forgalomba helyezését, addig az autógyártók arra figyelmeztettek, hogy veszélyben vannak a hagyományos gyárak dolgozói, az EU-nak pedig segítenie kell az elektromos autós váltásban, hogy a folyamat ne érintse hátrányosan a gyári munkásokat.

Állítólag főleg az energiatermelés és a töltési infrastruktúra kapcsán lesz majd nagy a kereslet a munkaerőre, a Platform for Electromobility szerint éppen emiatt az EU, a kormányok és a cégek feladata az, hogy oktatásra, átképzésre koncentráljanak, hogy senki ne maradjon le az átállás miatt.

Azóta történt

Előzmények