Hirdetés

Átképzési hullámhoz vezethet az elektromos autókra váltás

Egy nemrég kiadott jelentés szerint nagy változások jönnek az autóiparban az elektromos autók miatt, az EU pedig kénytelen lesz támogatni az átképzési programokat.

A Platform for Electromobility ipari csoport szerint a Boston Consulting Group legutóbbi jelentéséből kiderül, hogy az elektromos autókra való átállás hatalmas változásokat hoz az autóiparba. Hangsúlyozták, hogy a zéró emissziós jövő érdekében az EU kénytelen lesz támogatni az átképzési programokat.

A jelentésben elmondták, hogy 2030-ra az autóipari foglalkoztatottak száma kevesebb mint 1 százalékkal csökken majd a jelenlegi 5,7 millió főről. Hozzátették, hogy a hagyományos, belső égésű motorokra építő gyártók és beszállítók esetében a csökkenés 20 és 42 százalék lesz, ezzel egyszerre a zéró emissziós technológiával foglalkozó cégeknek 300 ezerrel több dolgozóra lesz szükségük, ami 10 százalékos emelkedés.


[+]

Miközben az EB 2035-től betiltaná az új benzines és dízel autók forgalomba helyezését, addig az autógyártók arra figyelmeztettek, hogy veszélyben vannak a hagyományos gyárak dolgozói, az EU-nak pedig segítenie kell az elektromos autós váltásban, hogy a folyamat ne érintse hátrányosan a gyári munkásokat.

Állítólag főleg az energiatermelés és a töltési infrastruktúra kapcsán lesz majd nagy a kereslet a munkaerőre, a Platform for Electromobility szerint éppen emiatt az EU, a kormányok és a cégek feladata az, hogy oktatásra, átképzésre koncentráljanak, hogy senki ne maradjon le az átállás miatt.

Azóta történt

Előzmények