Átadták az EU legújabb szuperszámítógépét

Az EU és Bulgária által közösen finanszírozott Discoverer létrehozása 11,5 millió euróba került.

Október 21-én ünnepélyes keretek között adták át az unió szuperszámítógépes fejlesztéseit segítő European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) legújabb nagy gépét Szófiában. Az avatáson Mariya Gabriel, az EU innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságügyért felelős biztosa mellett részt vettek a társfinanszírozó bolgár kormány illetékes vezetői is.

A Discoverer nevet kapott szuperszámítógép az Atos által szállított BullSequana XH2000 infrastruktúrára épül, teljesítménye 4,5 petaflops. A gép széles körű szolgáltatásokat fog biztosítani mind Bulgáriában, mind a régióban, illetve szerte Európában: tudományban, kutatásban, a közszférában, az iparban stb. egyaránt felhasználható speciális feladatokra. A Discoverer a jelenlegi TOP 500-as listán a 91. helyet foglalja el. A gép erőforrásain az EuroHPC JU és Bulgária befektetésük arányában osztoznak.

Az EuroHPC JU eddig két petaflopsos szuperszámítógépet helyezett üzembe: Szlovéniában a Vegát, illetve a MeluXina nevűt Luxembourgban. Két másikat is vásároltak: a Karolinát Csehországban, valamint a Deucaliont Portugáliában, ezek telepítése még folyik. Ezeken kívül folyamatban van három, kisebb teljesítményű gép munkába állítása, ezek Finnországban (LUMI), Olaszországban (LEONARDO) és Spanyolországban fognak működni.

Azóta történt

Előzmények