Elképesztő magasságokba emelkedett a tech cégek lobbija az EU-ban

Minden más iparágnál többet költ Európában a tech szektor lobbira; konkrétan arra, hogy küzdjön a tech óriásokkal szemben bevezetni kívánt törvények ellen.

A Corporate Europe Observatory és a LobbyControl közös tanulmánya szerint a Google, a Facebook és a Microsoft költenek a legtöbbet lobbira Európában, konkrétan azért, hogy küzdjenek a tech óriásokkal szemben bevezetni kívánt törvények ellen.

A jelentés készítői szerint ez is azt jelzi, hogy az EU törvényhozóinak ideje lenne felébredniük, és tenniük valamit a törvénytervezetekkel, továbbá a lobbizással kapcsolatos szabályokkal.

A helyzet állítólag annyira súlyos, hogy a tech szektor már a gyógyszeriparnál, az üzemanyagszektornál, a pénzügyi szektornál is többet költ, pedig ezek határozták meg a lobbiipart, állítja a jelentés.

A tanulmány szerint a big tech és a digitális ipar egyre növekvő lobbiereje is mutatja, hogy a társadalomban mekkora szerepe van ezeknek az ágazatoknak. Aggasztónak találják, hogy a nagy tech cégek az erejüket és pénzüket használva érik el, hogy mindenki hallja a véleményüket a digitális platformok szabályozásával kapcsolatban, akár a kritikus hangok elnyomása mellett is.

A tanulmány azt mondja, hogy az EU digitális gazdasági kérdései kapcsán 612 cég több mint 97 millió eurót költött éves szinten lobbira. Ebből 5,75 millió eurót a Google, 5,5 milliót a Facebook, 5,25 milliót a Microsoft, 3,5 milliót az Apple, 3 milliót a Huawei, 2,75 milliót az Amazon. Az ügy kapcsán a Google és a Huawei jelezték, minden adatot benyújtottak az EU-hoz az átláthatóság érdekében, egyértelmű irányelveik pedig védik az emberek és szervezetek függetlenségét. A Microsoft szintén jelezte, konstruktív és átlátható partnere lenne az európai törvényhozóknak.

A tech lobbi alapvetően a mit igen és mit ne kérdésekre irányuló DMA-ra irányul, továbbá a DSA-ra, amely a platformok elégtelen tartalomszabályozására irányul.

A tanulmány figyelmeztetett továbbá, hogy a tech szektor lobbistái az EB fentebb említett törvénytervezetekkel kapcsolatos 270 találkozójának háromnegyedén ott voltak. Kitértek arra is, hogy a különféle szövetségek, think tankek vagy politikai pártok is előszeretettel népszerűsítik a tech ipar narratíváját.

Az Európai Bizottság minden kritikát visszautasított, mondván, hogy bárkivel nyitottak a találkozóra.

Azóta történt

Előzmények