Kötelezheti az EU a big tech-et, hogy fizessen a telekomszektor költségeibe

Margrethe Vestager, az EU versenyjogért felelős biztosa kilátásba helyezte az olyan cégek költségvállalási kényszerét, mint a Google, a Meta vagy a Netflix.

A telekomcégek már jó ideje panaszkodnak arra a hatóságoknál, hogy a big tech szereplői állandó és folyamatos fejlesztéseket, kapacitásbővítéseket várnak tőlük, ami hatalmas beruházásokkal jár – ezekhez egyik szereplő sem járul hozzá, pedig a tech cégek alapvetően az adatforgalomra, internetkapcsolatra alapoznak.

Az ügy fejleményeként Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa közölte: a tech óriások (mint a Google, a Meta vagy a Netflix) a jövőben kötelezve lehetnek arra, hogy kifizessék az európai telekomcégek költségeinek egy részét.

Vestager szerint ez valós probléma, amit alaposan mérlegelni kell, és megfontolni a tisztességes hozzájárulást. Vestager azt mondja, ezek a tech cégek hatalmas adatforgalmat generálnak, ez biztosítja a működésüket – de az adatforgalom lehetővé tételét nem segítik, ahogy a befektetésekbe sem szállnak be. Ennek lehetősége mellett az adatforgalom változását is vizsgálják.

Az ETNO lobbicsoport tanulmánya szerint a Meta, az Alphabet, az Apple, az Amazon, a Microsoft és a Netflix tavaly a teljes, globális adatforgalom több mint 56 százalékáért felelt. Azt mondják, egy 20 milliárd eurós éves hozzájárulás ezektől a cégektől 72 milliárd eurós lökést adna az EU-s gazdaságnak.

Azóta történt

Előzmények