Elon Musk egyetért az EU új médiatörvényeivel

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa beszélt erről Elon Muskkal.

Thierry Breton (az EU belső piacért felelős biztosa) Texasban találkozott Elon Muskkal, és a jelentések szerint egyetértettek abban, hogy az EU digitális médiát érintő szabályozásai (DSA) jó irányt jelentenek.

Musk álláspontja annak fényében vált érdekessé, hogy felvásárolja a Twittert, 44 milliárd dollárért.

Breton állítólag részletesen elmagyarázta a DSA lényegét Musk számára, Musk pedig a Twitteren is jelezte, hogy véleménye szerint ez pontosan párhuzamban van az ő gondolkodásával.

A Twitter felvásárlása és Musk befolyása kapcsán sok EU-s és amerikai politikus is jelezte már aggályait, előbbi oldalról azt is, hogy Európában be kell tartani a szigorúbb előírásokat – de a Tesla befektetői is aggódnak például amiatt, hogy Musk túl sok irányba fordítja a figyelmét.


[+]

Breton és Musk egyébként nem fejtették ki véleményüket részletesebben a törvénycsomagról, amely komoly büntetéseket eredményez, ha egy cég nem lép fel az illegális tartalommal szemben. A törvények tiltják a gyerekeknek szánt célzott reklámokat vagy a vallási, faji, nemi, politikai alapú célzott reklámokat is.

Musk rengeteg ígéretet tett már az elmúlt hetekben a Twitter kapcsán: újjávarázsolná a céget, népszerűvé tenné az emberek körében, felszámolná a spambotokat, csökkentené a moderálást, utat engedne a szólásszabadságnak – többek között. Arra azonban maga Breton is figyelmeztette Muskot, hogy a Twitternek be kell tartani a DSA szabályait.

Azóta történt

Előzmények