Politikai segítséget vár a befektetésekhez az EU-s telekomszektor

A jelentések szerint sokan az 5G-től várják, hogy a világjárvány okozta nehézségekből kihúzza őket.

A telekomcégek ETNO névre hallgató lobbicsoportja egy friss jelentésében közölte: az EU-s politikusoknak többet kellene tenniük azért, hogy befektetéseket vonzzanak be a telekomszektor számára. Főleg akkor, mondják, ha az EU függetlenebb gazdaságot szeretne az USA-tól és Ázsiától.

A jelentés szerint az EU és sok szereplő az 5G-től várja, hogy kihúzza a világjárvány okozta nehézségekből, továbbá vezető szereplővé tegye az internetalapú eszközök világában.

Az üvegszálas hálózatokra és az 5G-re négy éve nem költött ennyit a régió telekomszektora (52,2 milliárd eurót), ennek ellenére az Analysys Mason elemzőcég szerint jócskán elmarad a globális társakhoz képest.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a szektor fenntarthatósága és az EU-s célok elérése érdekében jelentősen javítani kellene a befektetői környezetet. Borzasztónak titulált törvényeket és elégtelen kormányzati támogatást is említ az ETNO, amelynek tagja például a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefonica vagy a Telecom Italia. Az egyesítésekkel kapcsolatban enyhébb szabályozásokat követelnek, valamint az adatforgalmak monetizálhatóságát annak érdekében, hogy utolérjék a Google-t, a Facebookot és a Microsoftot.

Azóta történt

Előzmények