Nagyon kemény EU-törvényekre készülhetnek az amerikai tech óriások

Valamikor októberben kényszerítheti nagyon komoly változtatásokra a big tech-et az új EU-s törvénycsomag.

Az EU, valamint az EB belső piacért felelős biztosa (Thierry Breton) és a versenyjogért felelős biztosa (Margrethe Vestager), szerint hamarosan összeállnak a big tech cégeket megcélzó új EU-törvények. A soros EU-elnökséget jelenleg képviselő Franciaország szerint a legutóbbi megbeszélések után az ideiglenes megállapodások már megszülettek. A megegyezés célja a tisztességes és nyitott, versenyképes digitális piacok garantálása, amelyek előnyeit lekorlátozták a nagy szereplők a vádak szerint.

Az új törvények hatására az olyan cégeknek, mint az Amazon, az Apple, a Google, a Meta vagy a Microsoft, jó eséllyel alapjaiban kell majd megváltoztatniuk az üzleti gyakorlataikat.

Ez véget vetne a trösztellenes vizsgálatok tömegeinek is, a DMA ugyanis konkrét szabályokat írna elő az online szereplőknek, a közösségi hálózatok, keresőmotorok, operációs rendszerek, online hirdetőszolgáltatások, felhő, videomegosztók, böngészők, asszisztensek terén is. Az üzenetküldők összekapcsolt működését és az üzleti ügyfelek saját adatainak elérését is garantálni kellene, miközben a nagy cégek nem részesíthetnék előnyben a saját szolgáltatásaikat vagy gátolhatnák meg az előretelepített szoftverek törlését.

A DMA a 75 milliárd eurónál nagyobb értékű cégekre lenne érvényes, 7,5 milliárd eurónál nagyobb éves bevétellel és legalább 45 millió havi aktív felhasználóval. Törvényszegés esetében az éves bevétel 10 százaléka is lehetne a büntetés, 20 százalék pedig ismétlés esetén.

Az Apple-t nagyon aggasztja a DMA, a cég szerint szükségtelen sérülékenységeket teremt az EU a biztonság és a magánszféra terén, továbbá megtiltja, hogy pénzt kérjenek azért a szellemi tulajdonért, amibe olyan sokat fektettek. Hasonló állásponton van a Google is, amely jelezte, hogy bár sok pontot támogat, a törvények visszavethetik az innovációt és a választási szabadságot.

Az új csomag Vestager szerint októberben emelkedhet törvényi erőre.

Azóta történt

Előzmények