Németország lehetővé tenné a tech óriások feldarabolását az EU-ban

Az EU trösztellenes vezetője eközben globális álláspontot sürget a tech óriásokkal szemben.

Egy ideje már nem titok, hogy az USA és az EU is komolyan megrendszabályozná a big tech szereplőket – Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa ennek kapcsán nemrég globális álláspontot sürgetett a tech óriásokkal szemben. Szeretnék megakadályozni, hogy a nagy cégek kihasználják a hézagokat a szabályozásokban.

Hirdetés

Vestager több milliárd eurónyi bírságot szabott már ki a big tech-cégekre, többek között nyomozásokat indított az Apple, az Amazon, a Google és a Meta ellen is. Állítása szerint globális az egyetértés abban, hogy a nagy digitális platformok különféle problémákat teremtettek, és erős politikai figyelem övezi a szektort.


[+]

Vestager a trösztellenes hatóságok globális összefogását sürgeti. Állítása szerint szoros együttműködésre van szükség, mert rengeteg feladat vár a hatóságokra, és rengeteg szolgáltatást, üzleti gyakorlatot kell vizsgálni. Vestager szerint minél inkább sikerül harmonizálni a rendszert, annál kevesebb lehetősége lesz a tech óriásoknak a törvények kiskapuit kihasználni.

Míg az USA-ban is számos vizsgálat folyik a tech óriások ellen, addig igen nagy hatósági figyelem övezi őket Dél-Koreában, Indiában és Ausztráliában is. Ezen felül Németországban szintén: a németek konkrétan lehetővé tennék, hogy az EU-ban feldarabolhatóak legyenek a nagy cégek, ha bizonyos vétségeket követnek el. Ezen felül a felvásárlási, egyesülési szabályokat is komolyabban vennék, főleg a kis cégek felvásárlásait illetően. A németek szerint az EU egyre kevésbé avatkozik be ilyen téren. Közölték azt is, hogy a német kartellezés elleni hatóság nagyobb hatáskörrel bír majd a jövőben.

Azóta történt

Előzmények