EU-vizsgálat kezdődhet a Microsoft felhős üzletága ellen

Az EU trösztellenes hatósága a Microsoft riválisainál és ügyfeleinél érdeklődik, formális vizsgálat is kezdődhet.

A jelentések szerint az EU trösztellenes hatósága jelenleg is a Microsoft riválisainál és ügyfeleinél érdeklődik a Microsoft felhős üzletágáról és annak licencmegállapodásairól – mindez állítólag formális vizsgálathoz is vezethet.

Trösztellenes törvények megszegése és az együttműködés hiánya miatt még a múlt évtizedben büntette az EB 1,6 milliárd euróra a redmondi céget, amely most újra az EU célkeresztjében van, miután a német NextCloud, a francia OVHcloud és két másik cég panaszt nyújtott be a Microsoft felhős üzleti gyakorlatai miatt.

Az EB állítólag információkkal rendelkezik arról, hogy a Microsoft egyes piacokon visszaélhet piaci fölényével, hogy visszaszorítsa a versenyt egyes felhőszolgáltatások terén. A hatóságok arra kíváncsiak, van-e lehetőség hatékony versenyre, továbbá ehhez a Microsoft operációs rendszerére és alkalmazásaira. A cégeket a licencdíjak eltéréseiről és a használati feltételekről is faggatják, de az esetleges technikai korlátozásokra is hangsúlyt fektetnek.

A Microsoft szerint folyamatosan mérlegelik, hogyan támogatják a partnereket és tehetik elérhetővé minden környezetben, más felhőszolgáltatóknál is a Microsoft szoftvereket.

Az EU versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager a napokban arról beszélt, nincsenek aggályai a felhős verseny miatt, mert azt a Gaia-X biztosítja majd.

Azóta történt

Előzmények