Eldőlt: az EU az illegális tartalmak elleni harcra kényszeríti a big tech-et

A DSA révén az olyan cégek, mint a Meta, a Google vagy a Twitter, éves árbevételük 6 százalékára is büntethetőek.

Az EU-s törvényhozók 16 órányi tárgyalást követő döntésének értelmében a nagy online platformok (mint a Meta, a Google vagy a Twitter) a jövőben súlyos büntetéseket kaphatnak az új internettörvények miatt, ha nem tesznek többet az illegális tartalmak eltakarítása érdekében.

A DSA az EU trösztellenes vezetőjének másik nagy törvénycsomagja, amely az amerikai big tech ellen irányul.

A DMA kapcsán a múlt hónapban már megkapta az EU támogatását, a DMA az alapvető üzleti szokásaik megváltoztatására kényszerítheti az olyan cégeket, mint a Meta, a Google, a Twitter, az Apple, az Amazon vagy a Microsoft. A DSA ezzel szemben azt akarja elérni, hogy ami illegális offline, az online is legyen illegális, és kezeljék is úgy, nem csak elméletben, hanem a valóságban is – hangsúlyozta Margrethe Vestager.

A nagy online platformoknak a törvényhozók szerint tenniük kell a felhasználóik hatékonyabb védelméért, Európa ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy többé nem működhetnek független digitális szigetekként.

Komoly büntetések jöhetnek

A DSA értelmében a cégek globális árbevételük 6 százalékára is büntethetőek a törvények megszegése esetén, az ismételt törvényszegések pedig az EU-s működés tiltásához vezethetnek.

Tilos lesz célzott hirdetésekkel bombázni a gyerekeket, vagy bárki mást érzékeny adatok (például vallás, nem, politikai meggyőződés, stb.) alapján. Tiltottak lesznek azok a gyakorlatok is, amelyek az emberek félrevezetésével érik el személyes adatok kiadását.

A legnagyobb online cégeket kötelezik a konkrét intézkedések megtételére problémák esetén. A hatóságok és kutatók kérhetik az algoritmusokhoz kapcsolódó adatok kiadását is a cégektől. Éves szinten a globális bevételek 0,05 százalékát is elkérheti az EU, hogy fedezzék a megfigyelési költségeket.

Több EU-s törvényhozó sérelmezi, hogy a közepes méretű cégek mindezek alól felmentést kaptak, úgy vélik, sok ilyen cég van, és mind kibúvónak használja majd a mentességét.

A DSA 2024-ben lép érvénybe.

Azóta történt

Előzmények