Elfogyott a vezetékes széles sáv lendülete

Október végére 1,5 millió fölé emelkedett Magyarországon a vezetékes széles sávú előfizetések száma – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma publikált adataiból. Az NHH gyorsjelentése az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók és a négy legnagyobb kábeltelevíziós társaság (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) önkéntes adatközlésére épül. A hagyományos telefonvonalon ADSL-re előfizetők száma októberben 0,4 százalékkal, 789 ezerre, a kábeles előfizetéseké pedig 2,6 százalékkal, 517 ezerre nőtt.

A gyorsjelentésben szereplő négy kábelszolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 70 százalékos, így a széles sávú internetszolgáltatásra kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma országosan körülbelül 718 ezerre emelkedett október végére. Az ADSL- és kábeles előfizetések összesített száma így a hónap végén 1,507 millió volt Magyarországon, az egy évvel korábbi 1,269 millió és a 2007 végi 1,327 millió után.

A megszokott trendnek megfelelően októberben is tovább csökkent a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak száma, mégpedig 21 ezerrel, 3 millió 124 ezerre. Az ügyfelek hívásaik 8,5 százalékát kezdeményezték közvetítőválasztáson keresztül, és összesen 44 millió percet telefonáltak ezen a módon. A szolgáltatást 587 ezren, mintegy 20 ezerrel kevesebben vették igénybe, mint szeptemberben.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között októberben 8652 szám mozgott. Az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 316 474 számot hordoztak – írja az NHH közleménye.

Azóta történt

Előzmények