Pilóta nélküli repülőgépek fogják megfigyelni az állampolgárokat

Másfél éve számoltunk be arról, hogy Nagy-Britanniában a hadsereg egy verseny keretében nagyszabású tesztet végzett el az pilóta nélküli repülőgépekkel (UAV) kapcsolatban, mivel úgy vélik, hogy ezek az eszközök a háborús zónákban igen nagy segítséget nyújthatnak a városi hadviselésben (ahol a brit hadsereg jelen van, mint például Afganisztánban).

A brit lapok friss híradásai szerint ez a koncepció és technológia nemcsak a katonák számára fontos, mivel a rendőrség is élénken érdeklődik iránta, sőt már tervbe is vették az ilyen eszközök rendszerbe állítását. A projektre vonatkozó terveket az információszabadságot biztosító törvényt alkalmazó Guardian munkatársai szerezték meg.

A kiszivárgott hírek szerint az UAV-ok a civil felhasználásban is számtalan területen bevethetőek: megfigyelik és kiszúrják a renitens autósokat, nyomon lehet velük követni a tüntetéseket, a szántóföldeken munkálkodó tolvajokat, az illegális szemétlerakókat stb. A rendőrségi használatra alkalmas gépeket az e területen szakértőnek számító hadiipari gyár, a BAE Systems fejleszti, megrendelőként pedig a kenti rendőrség által vezetett, állami hivatalok sorát felvonultató konzorcium szerepel.

A híradás szerint a dokumentumokból kiderül, hogy a pilóta nélküli repülőgépes megfigyelőrendszert a 2012-es londoni olimpia idejére kívánják működőképessé tenni, az alkalmazandó, kiváló minőségű kamerákat és egyéb szenzorokat használó gépek tesztüzemére 2010 végétől kerülne sor. Az iratok szerint már az is szóba került, hogy a megfigyelési adatokat a rendőrség esetleg értékesítené, eladná magáncégeknek is. A kentin kívül már öt másik brit rendőrségi szervezet is jelezte érdeklődését.

A BAE gépei képesek önállóan felszállni és landolni, s körülbelül 15 órán át tudnak a levegőben maradni nagyjából hatezer méter magasan, így a földről szabad szemmel láthatatlanul. A monitorozások adatait vezérlőteremben fogadják és elemzik.

A kenti rendőrség nyilatkozata szerint a robotrepülős rendszer iránt eredetileg a La Manche-csatorna ellenőrzése miatt kezdtek érdeklődni, hogy az illegális bevándorlás ellen hatékonyabban tudjanak fellépni, de a dokumentumok szerint valójában ez csak „fedőtörténet” volt a nyilvánosság számára: a zárt ajtók mögötti megbeszéléseken azonban a különféle rendőrségi és biztonsági szervek valójában igen sokat tárgyaltak arról, hogy miképp lehetne az UAV-okat egyéb területeken is felhasználni.

Ha ez a projekt megvalósul, akkor Nagy-Britannia lesz az első olyan ország, mely a katonai célra fejlesztett felderítőgépeket saját polgárainak megfigyelésére is felhasználja.

Azóta történt

  • Robotverseny Magyarországon

    Magyarország legrangosabb robotversenyét újra megrendezik áprilisban Dunaújvárosban.

  • A robotrendőr fogta el a tolvajt

    A „robotzsaru” segített elkapni az autótolvajt, ám nagyon úgy tűnik, nem egyedi az eset: a pilóta nélküli gépek bevezetését segíti a híradás.

  • Kémkedett az ajándékba kapott laptop

    Az iskola olyan szoftvert telepített a diákok gépeire, mellyel távolról is be lehetett kapcsolni a webkamerát, de állításuk szerint ez csak egy biztonsági eszköz.

  • Intelligens robot járja az óceánt

    Gulper útitervet készít, navigál, megfigyel, elemez. Szoftverének hála egy komplett kutatóhajó munkáját képes kiváltani.

Előzmények