Feltörték és lemásolták az irániak az amerikai drone-t

Az iráni Mehr hírügynökség jelentése szerint Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, a Forradalmi Gárda parancsnoka egy televíziós interjúban közölte, hogy a tavaly megszerzett amerikai kémrepülő által tárolt adatok megfejtése az utolsó fázisába érkezett, ezt a gépről megszerzett információk egy részének nyilvánosságra hozatalával bizonyítani is tudják: a tábornok az interjúban a drone korábbi misszióiról közölt információkat, hogy igazolja az adatok megszerzését. Hadzsizadeh az is elmondta, hogy a megszerzett repülőt azóta már le is másolták.

Ahogy annak idején beszámoltunk róla, az iráni hadsereg valamilyen módon szinte sértetlen állapotban szerzett meg egy amerikai, a Lockheed Martin által gyártott, RQ-170, „Sentinel” típusú pilóta nélküli repülőgépet (Unmanned Aerial Vehicle – UAV, közkeletű nevén: drone). A megszerzés módja azóta is vitatott, nem tudni, hogy egyszerűen lelőtték, vagy pedig valamilyen hackelési módszerrel tudták magukhoz irányítani.

Az irániak ezzel a bejelentéssel is azt kívánják bizonyítani, hogy technológiailag (tudásban legalábbis) nincsenek lemaradva az amerikaiaktól. Az USA-ban ugyanakkor a felszínen a politikusok mind a mai napig nem veszik ezt komolyan, Joe Lieberman szenátor, a katonai bizottság tagja azt nyilatkozta, hogy mindez csak kommunikációs visszavágás, tényleges tartalom nélkül.

Azóta történt

Előzmények