A terminátorok gyorsan fejlődnek

Ahogy nemrég az IT café is beszámolt róla, a hétvégén rendezték meg Kaliforniában a DARPA robotfejlesztői versenyének döntőjét, mely egy hároméves folyamatot zárt le.

A versenyt az induló 24 csapatból végül a DRC–Hubo nevet kapott robottal egy dél-koreai team nyerte meg, a KAIST (a név a felsőoktatási intézmény rövidítéséből ered: Korea Advanced Institute of Science and Technology), így övék lett a kétmillió dolláros fődíj (a helyezettek között egyébként még további másfél millió dollárt osztottak szét). A második és a harmadik helyen amerikai csapatok végeztek.

KAIST - Hubo
[+]

Ahogy korábban megírtuk, a versenyben a megoldandó feladat összetettsége volt az igazi kihívás: sorba vettek nyolc feladattípust, amelyeket el kell tudnia végezni robotoknak. Ilyen például, hogy képesek legyenek járművet vezetni katasztrófaövezetben, törmelékeken járni, létrát állítani, kicserélni egy törött szivattyút, vagy elzárni egy szivárgó szelepet – ám mindezekre nem egy-egy célrobotot kell tervezni, ilyenek már szép számmal akadnak, hanem a pályázó robotoknak az összes feladatot időre kell teljesíteniük a nyolc részből álló versenyen: egy óra alatt a lehető legtöbb problémát meg kellett oldaniuk. A vészhelyzet szimulációját a fukusimai katasztrófa ihlette – ahogy magát az egész pályázatot is.

A verseny feladatsora
[+]

A megmérettetésre szinte minden csapat humanoid formájú géppel jelentkezett, a győztes, száz kilós súlyú Hubo is ilyen. A fejlesztők ezt azzal indokolták, hogy mivel a robotnak nem egyetlen célfeladatot kell ellátnia a katasztrófa sújtotta területeken, hanem sokfunkciósnak kell lennie, ez a felépítés látszik optimálisnak. Ugyanakkor Hubo természetesen különleges tulajdonságokkal is rendelkezik, például az ezt megkívánó terepen vagy lépcsőn ember módra sétál, de ha lehetőség vagy mód van rá, képes a térdén gurulni is.

A versenyen mindenesetre világosan kiderült, hogy milyen nehéz is bizonyos, finom, összetett mozgásokat megkövetelő feladatok megoldása: gyakran megesett, hogy a gépek elestek, vagy hosszú percekig tartott, míg ki tudtak nyitni egy ajtót.

Mindenképpen érdekes tapasztalat, hogy a kevés, nem humanoid robot közül egy rovarra emlékeztető, négylábú szerkezet végzett a harmadik helyen, a Carnegie Mellon által kifejlesztett Chimp, és a negyedik is ilyen típusú gép lett, a Bonni Egyetem által létrehozott Momaro.

És persze azon is érdemes elgondolkodni, hogy bár ezeket a robotokat humanitárius célból fejlesztik, már most látszik, hogy bizonyos egyszerű átalakításokkal szerszámok helyett fegyverek is szerelhetőek rájuk.

Azóta történt

Előzmények