Robot a sílécen

Hirdetés

Hétvégén bizonyára sokan veszik célba valamelyik behavazott lejtőt, vagy éppen a sífutást választják majd egy kis kikapcsolódáshoz. A Manitobai Egyetem robotokkal foglalkozó tanszékén Jennifernek is hasonló tervei vannak, aki nem egy csinos diáklány, hanem egy robot. Eredetileg a FIRA HuroCup robotfoci bajnokságára tervezték, de azóta megtanult hokizni (mielőtt bárki másra gondolna, jégkorongozni) is, legújabb időtöltése pedig a sízés, ráadásul az alpesi és sífutás is megy neki.

Az egyetemen az ember formájú robotok dinamikus egyensúlyozásával és valós körülmények között járásával foglalkoznak, ebben nagyszerű kihívás a sízés két meglehetősen különböző műfaja és a hó eltérő összetétele. Egyelőre a futásra és a lesiklásra külön-külön képes Jennifer, és most azon dolgoznak, hogy a terepviszonyokhoz alkalmazkodva váltani tudjon a két mód között, illetve a lesiklás pontosabb irányításának lehetőségeit is vizsgálják.


[+]

A kicsi robot alapja egyébként nem újdonság, Jennifer a DARwIn-OP nyílt platformos robot technológiára épít, majdnem fél méter magas és közel 3 kilogrammot nyom. Központi egysége az 1,6 GHz-es Atom Z530 processzor, emellett húsz szervomotorral, kamerával, mikrofonnal és többféle végtag opcióval látták el. Hardveres és szoftveres téren is teljesen szabad forráskódú, kellő hozzáértéssel akár önállóan is megépíthető. A Manitobai Egyetem fejlesztői az idén Seattleben megrendezésre kerülő ICRA robot konferencián indítják majd Jennifert a DARwIn-OP versenyben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés