Készül a Terminátor: pénteken kezdődik a nagy robotverseny

Az Egyesült Államok stratégiai – zömében katonai célú – kutatásokat menedzselő intézete (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) három évvel ezelőtt írt ki egy robotikai versenyt, melyben olyan robotok építésére buzdították a szakembereket, amelyek elvégzik helyettünk a piszkos munkát. Az intézet annak idején felhívta az indulók figyelmét, hogy legyenek nyitottak az új formák iránt, nem kell feltétlenül ember alakú szerkezetet alkotni – ennek ellenére szinte mindenki humanoid formával nevezett.

A versenyben a megoldandó feladat összetettsége az igazi kihívás: sorba vettek nyolc feladattípust, amelyeket el kell tudnia végezni robotoknak. Ilyen például, hogy képesek legyenek járművet vezetni katasztrófaövezetben, törmelékeken járni, létrát állítani, kicserélni egy törött szivattyút, vagy elzárni egy szivárgó szelepet – ám mindezekre nem egy-egy célrobotot kell tervezni, ilyenek már szép számmal akadnak, hanem a pályázó robotoknak az összes feladatott teljesíteniük kell a nyolc részből álló versenyen.

DARPA robotverseny
[+]

Az nem feltétel, hogy a robotok teljesen önállóak legyenek, azonban némi autonóm működés szükséges, ugyanis a katasztrófa sújtotta övezetek nem épp a tökéletes wifi-lefedettségről híresek.

A verseny ötlete először a 2011-es japán földrengést és cunamit követően merült fel a szervezőkben. Az áradások következtében a meghibásodott fukusimai atomreaktor megközelíthetetlen volt, a hatóságok napokig csak a távolból szemlélték tehetetlenül a katasztrófahelyzetet, egységet küldeni az épülethez ugyanis nem lett volna biztonságos.

DARPA robotverseny
[+]

A prototípusokat már három éve be kellett mutatni, és a hétvégén rendezik meg Kaliforniában a nyilvános döntőt, ahol 24 csapat mérkőzik meg szimulált katasztrófakörnyezetben a kétmillió dolláros fődíjért.

Azóta történt

Előzmények