Szaklapokat vert át az informatikai újságíró

A múlt hét közepén több nagy IT-lapban is tudósítottak arról a nagy vihart kiváltó felmérésről, amit a Devil Mountain Software (DMS) készített, mely cég technológiai vezetője, Craig Barth évek óta szállítja a szaklapoknak a Microsoft termékeiről szóló teszteredményeket, statisztikákat. E felmérés a közlemény szerint az exo.performance.network (XPnet) nevű teszt segítségével, 23 ezer számítógép bevonásával készült, s azt mutatta meg, hogy a Windows 7-et futtató gépek iszonyú mértékben használják fel a rendelkezésre álló memóriát: 86%-uk a RAM 85-90 százalékát terheli le, függetlenül attól, hogy mennyi áll rendelkezésre.

Az eredmények több neves lapban is megjelentek, de igen sokan kételkedtek a hitelességükben. A CBS-csoporthoz tartozó ZDNet-nek, a CNet testvérlapjának főszerkesztője, Larry Dignan különösen gyanakodva fogadta az adatokat, ezért nyomozásba kezdett. Elöször is utánanézett a sajtóban évek óta sokszor idézett floridai DMS-nek, melyet az újságírók megbízható Microsoft-szakértőnek tartottak. Nem sok jóra leltek: kétségeket ébresztő állítások a cég termékeiről, a vállalat adatgyűjtő szoftvere bizonyos jogsértő elemeket tartalmazott, s kiderült, hogy az interneten megjelenő állításaik nem egyszer fikciónak bizonyultak.

A vállalat arcát, a sokat nyilatkozó technológiai vezetőt, Craig Barthot is igyekeztek leinformálni. Kiderült, hogy az interneten az említett tudósításokon kívül nincs nyoma, összes mérési adatát, nyilatkozatát 2007 novembere óta Gregg Keizernek, a Computerworld munkatársának küldte el, vele tartott személyes kapcsolatot. Gyakran hivatkoztak Barth blogjára, ám kiderült, hogy ezt nem személyesen ő jegyzi, hanem a „kutatói csapat”.

Lebukott

Ugyanakkor a Barth szövegeire hivatkozókat vizsgálva feltűnt nekik, hogy az InfoWorld-nek dolgozó, nevesnek számító újságíró, Randall C. Kennedy milyen gyakran említi a DMS technológiai vezetőjét, s rövid keresés után kiderült, hogy Kennedy az 1990-es években a Windows NT Magazine hasábjain Craig Barth néven publikált termékekről, mivel független elemzőként ezt saját nevén nem tehette meg. Vagyis nyilvánvaló lett, hogy a DMS nevében nyilatkozó Craig nem létezik, Randall C. Kennedy használta alteregóként a kitalált személyiséget.

Következő lépésként a DMS tevékenységének igyekeztek utánajárni. Kiderült, hogy valójában csak egyetlen termékük van, mely egy Office Bench nevű tesztcsomagból és egy Windows monitoringeszközből áll, mely korábban az xpnet.com címről volt letölthető, ám a botrány kirobbanásáig, a hét végéig az InfoWorld is kínálta Windows Sentinel néven (ingyenesen, regisztrációhoz kötve). A ZDNet szakértői kipróbálták a szolgáltatást, és súlyos adatbiztonsági, adatvédelmi hiányosságokat találtak. A DMS további vizsgálata azt mutatta, hogy hamisak azok az állítások, melyek szerint a terméket nagy Wall Street-i cégek használják, s kiderült az is, hogy a vállalatnak egyetlen tulajdonosa van, aki egyetlen alkalmazottal dolgozik: mindkettő Randall C. Kennedy.

Az eset komoly fejfájást okozhat az IDG-nek (International Data Group), mely a világ egyik legnagyobb informatikai kiadóvállalata, hiszen mind a Computerworld, mind az InfoWorld az ő érdekeltségük. Az évekig az orránál fogva vezetett Gregg Keizer kénytelen volt hosszas apológiát írni (az újságíró láthatóan megrendült a történtektől), az InfoWorld főszerkesztője, Eric Knorr pedig blogjában jelentette be, hogy megszakították a munkakapcsolatott Kennedyvel, az olvasóktól pedig elnézést kérnek.

Maga Kennedy Keizernek írott leveleiben nem látszik nagyon bűnbánónak: az álnév használatát „kis füllentésként” jellemzi, állítása szerint csak egy másik jellegű tevékenységhez keresett egy személyiséget, s az általa közölt adatok és tesztek érvényességét ez nem befolyásolja. Emellett azt állítja, hogy egy főnöke, ha nem is helyeselte, tudott az álnév használatáról.

Egy kis guglizás után kiderül, hogy a magyar szaksajtó is rendszeresen átvette a „Craig” eredményeire építő cikkeket (a legutóbbit az IT Business), és sajnos az IT café nem mondhatja még azt sem, amit a CNet büszkén közölt: ha hivatkoztak is rá, Craig nevét nem írták le.

Előzmények