Sokan kipróbálták az új Operát

A november 23-i kiadását követő héten 12,5 millióan töltötték le az Opera 10.10 böngészőt – jelentette be a szoftvert fejlesztő Opera Software. Ez a termék történetében rekordnak számít, 25 százalékkal múlja felül a két hónappal korábban megjelent 10-es verzió által felállított csúcsot.

„A meggyőző letöltési statisztikát látva biztos vagyok benne, hogy tényleg sikerült eltalálnunk, mit is akar az internetező közönség. Az Opera 10.10 még szebb, mint korábban, ami pedig a technológiát illeti, olyasmit nyújt, amit más böngészőben még nem láthattunk” – mondta Jon von Tetzchner vezérigazgató a rekordbeállítás kapcsán.

Az Opera 10.10 legfontosabb újdonsága, hogy ebben a verzióban vált elérhetővé először az Opera forradalmiként beharangozott újítása, az Opera Unite. Ezzel a felhasználó számítógépe különösebb szakértelem nélkül, egyszerűen privát webszerverré vagy inkább közösségi hálózati csomópontokká alakítható.

A privát megosztószerver a böngészőből egy Opera ID-s regisztrációval indítható el. Ezt követően az általunk kiválasztott tartalmak egy adott, az operaunite.com domén alá tartozó címen hozzáférhetővé válnak azok számára, akiknek engedélyezzük ezt. A megosztáshoz az Opera 10.10 futtatására van szükség, de az így beüzemelt privát szerver által szolgáltatott oldalak természetesen bármilyen böngészővel megnézhetők. A megoldás természetéből fakad, hogy a megosztott oldalak csak akkor érhetők el, ha fut a szerver, azaz az Opera Unite.

A vállalat adatai szerint az Opera asztali változata körülbelül 45 millió számítógépre van telepítve, és további milliók használják a szoftver egyéb kiadásait mobiltelefonokon, játékkonzolokon, tévéken és hordozható médialejátszókon.

Azóta történt

Előzmények