Böngészőháború: mindenki nyer, az IE veszít

A Net Applications szokásos jelentése egyaránt kedvez a Chrome-nak, a Firefoxnak, az Operának és a Safarinak is, rossz hír viszont az Internet Explorernek: szeptemberben (leszámítva a Netscape-et és más kisebb programokat) gyakorlatilag mindenki növekedni tudott, egyedül a Microsoft böngészője vesztett felhasználói bázist – ismét.  2009 szeptemberében a raglista második helyén álló Firefox piaci részesedése 23,75 százalék volt, ezzel a Mozilla nyílt forráskódú böngészője négy hónap után először tudott 23 százalék fölé lépni. A harmadik helyen továbbra is az Apple Safarija áll 4,24 százalékkal; a szoftver részesedése a globális piacon a tavalyi év vége óta folyamatosan 3 és fél százalék körül mozgott, így ha nagy lépésről nem is, de fontos növekedésről beszélhetünk. Annál is inkább, mivel az Apple böngészőjére határozottan veszélyes a dobogó felé rendíthetetlenül menetelő Chrome: a Google szoftvere idén májusban utasította maga mögé az Operát, szeptemberben pedig a három százalékos határt is átlépte, így jelenleg 3,17 százalékon áll. Az ötödik Opera továbbra is a két százalékos részesedés körül hintázik, felhasználói bázisát már hosszú ideje képtelen növelni.

A piacvezető Internet Explorer részesedése már-már trendszerűen csökken. Idén januárban elköszönt a hetven százaléktól, a Net Applications szeptemberben 65,71 százalékot mért a Microsoft böngészőjének. A legtöbb számítógépen egyébként még mindig a 2001-ben megjelent IE 6 fut (24,42%), második az IE 7 (19,39%), harmadik az IE 8 (16,84%), a negyedik helyet pedig a Mozilla friss, 3.5-ös verziószámú Firefox böngészője foglalja el.

Net Applications grafikon, 2009.október
Forrás: Net Applications

A magyar piacon idén márciusban fordult a kocka: akkor a Firefox legyűrte az Internet Explorert, s a két konkurens szoftver azóta már alaposan el is távolodott egymástól. A Gemius mérése szerint a Mozilla első helyét jelenleg semmi sem veszélyezteti, stabilan tartja azt 52,3 százalékkal, a második IE 40,3 százalékon áll. A dobogó harmadik fokát elfoglaló Chrome hazánkban is szépen növekedett, a szeptemberi 2,9-ről 3,6 százalékra tornázta fel magát, a negyedik Opera 2,8 százaléknyi részesedést tudhat magáénak, míg a Safari fél százalék magasságában mozog.

Gemius grafikon, 2009.október
Forrás: Gemius SA, gemiusTraffic, www.rankings.hu

Azóta történt

Előzmények