Feljövőben a Google böngészője

A Net Applications piackutató cég pénteken közzétett jelentése szerint a Google 16 hónapja elindított böngészője, a Chrome újabb határponthoz érkezett, mivel történetében először decemberben világszinten megelőzte az Apple Safariját, így a két piacvezető, az Internet Explorer és a Firefox után a harmadik helyet fogalja el.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Chrome most már valóban roppant súlyos szereplő: egyelőre csak az történt, hogy innen-onnan összeszedett 0,7 százalékpontos növekedést, s ez elég volt az előrelépéshez, ám a 4,63 százalékos részesedés még a Firefox 24,61 százalékától is nagyon messze van, nem beszélve az IE 62,69 százalékától. Valószínűleg minden konkurens böngészőtől elraboltak felhasználókat, mivel novemberhez képest mind az IE, mind a Firefox veszített népszerűségéből (ugyanakkor a Safari is emelkedett 0,1 százalékponttal, az Opera pedig a 2,4 százalékos decemberi szeletével eddigi legjobb eredményét produkálta) – a legnagyobb bukta az Exploreré, ők egy hónap alatt közel egy százalékot veszítettek, s 2009 második felében ez a leggyászosabb eredmény a Microsoft számára e területen. A Chrome növekedése mögött természetesen az is ott állhat, hogy hosszú várakozás után megjelentek a maces és a linuxos verziók bétái is.

browser
Nagyításhoz klikk! a képre

A tendenciák miatt leginkább a Microsoft aggódhat, az elmúlt fél évben havonta átlagosan közel egy százalékpontos visszaesést könyvelhetnek el, s az év eleje óta tartó folyamatos szűkülést az Internet Explorer egyébként elégedettséggel fogadott, tavasszal megjelent 8-as verziója sem tudta mérsékelni. A cég egyébként – nem túl határozott – kampányt folytat a nyolc éve kiadott IE 6-os lecserélése érdekében, de az még mindig túl komoly szereplő, a Net Applications szerint közel annyian használják ezt az elavult szoftvert, mint a Firefoxot. Az viszont biztató, hogy a három IE közül (6-os, 7-es, 8-as) decemberben (megjelenése óta először) a 8-as verzió érte el a legjobb eredményt.

Azt természetesen nem árt megjegyezni, hogy a hivatalokban gyakorlatilag egyeduralkodó Internet Explorer mindig a szabadságolások idején veszít leginkább, hiszen ilyenkor nem működnek ezek a számítógépek, s ez befolyásolja a mérés eredményeit. A januári-februári statisztikák reálisabb képet mutatnak.

Azóta történt

Előzmények