Vége a böngészőbalhénak: mindenki választhat

Az Európa Bizottság (EB) elfogadta a Microsoftnak a böngészőpiaci verseny helyreállítására vonatkozó megoldási javaslatát – jelentette be ma az uniós versenypolitikai biztos. A döntés folyományaként a Windows 7 operációs rendszert futtató felhasználóknak legkésőbb jövő márciusig, a régebbi Windowsok használóinak pedig legkésőbb május közepéig biztosítani fogja a szoftvervállalat a rivális browserek telepítésének és az Internet Explorer kikapcsolásának a lehetőségét. Brüsszel szerint a „választóképernyő” az összes felmerült versenyügyi kifogásra választ ad, ezért ezúttal szankciók kiszabására nem került sor.

Amint arról számos alkalommal beszámoltunk, az EB 2007 végén indított újabb vizsgálatot a Microsoft ellen, miután a konkurens Opera Software panasza alapján felvetődött a gyanú, hogy az amerikai vállalat az internetes böngészők piacán jogellenesen korlátozza a versenyt azzal, hogy a Windowsokba beépíti saját browserét. A versenyügyi biztos hivatala idén januárban hozta nyilvánosságra az eljárás előzetes megállapításait, melyek szerint a böngésző integrációja az operációs rendszerbe törvényellenes.

Hirdetés

Szabad választás Windowson


A Choice Screen egy korábbi változata

A Brüsszel és böngészőpiaci konkurensei számára egyaránt elfogadható megoldást megtalálni igyekvő Microsoft több javaslatot is tett a „böngészőprobléma” megoldására, a választóképernyő ötletét július végén vetette fel. A megvalósítás mikéntjét azóta többször módosították, a most elfogadott végleges változat a következőképpen működik majd. Azokon a Windows XP-t, Vistát vagy Windows 7-et futtató európai számítógépeken, melyeken az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző, biztosítani fogják a választás lehetőségét a felhasználók számára egy böngészőválasztó űrlappal (Choice Screen), melyen lehetőség lesz a felajánlott bármelyik rivális browsert alapértelmezetté tenni. Azokra a windowsos rendszerekre, melyeken az automatikus frissítés szolgáltatás be van kapcsolva, a választóképernyőt felajánló modul automatikusan települ majd, egyéb esetben felhasználói jóváhagyás után.

Ez indulásakor először egy tájékoztató ablakot dob majd fel, mely elmagyarázza, hogy egyáltalán mi is és miért fontos az internetböngésző. Leírja, hogy a piacon számos browser létezik, és „a következő képernyőn” ezek közül választhatja majd ki a neki tetsző(ke)t a felhasználó. A választóképernyőn aztán a 12 legnépszerűbb windowsos böngésző (Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, AOL, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir és Slim Browser) lesz felsorolva úgy, hogy a leggyakrabban használt öt látszik a nyitóképernyőn, a továbbiak megjelenítéséhez pedig oldalirányba görgetni kell.

Mindenre figyeltek

A Microsoft a riválisai és az EB gyakorlatilag minden apró kifogására figyelt. A választóképernyő például nem az Internet Explorerben nyílik majd meg, hanem egy külön ablakban, hogy ezzel se befolyásolja a döntést. A választható böngészők sem ábécésorrendben követik egymást, ahogy a korábbi változatban, hanem véletlenszerű sorrendben: mind az első öt, mind a fennmaradó hét program pozíciója változó lesz.

A kötelezettségvállalás szerint a Microsoftnak 2010 márciusának közepéig kell kiadnia a böngészőválasztó frissítést Windows 7-re, legkésőbb május közepéig pedig Windows XP és Vista rendszerekre is el kell juttatnia, és öt éven át biztosítania kell az update elérhetőségét. A választóképernyő egy dedikált weboldalon, a www.browserchoice.eu címen is elérhető lesz jövő tavasztól. A megállapodásnak az is része, hogy a választható browserek listáját félévente piaci adatok alapján aktualizálják majd.

A választóképernyő nemcsak egy alternatív böngésző alapértelmezetté tételét engedi meg, de lehetővé teszi az Internet Explorer kikapcsolását is. A Microsoft most arra is kötelezettséget vállalt, hogy semmilyen formában sem bünteti, különbözteti meg hátrányosan azokat a számítógépgyártókat, melyek a windowsos konfigurációkon más böngészőt állítanak be.

Igazi happy end

„Az európai fogyasztók millióinak javát szolgálja ez a döntés azáltal, hogy biztosítja számukra a szabad böngészőválasztás lehetőségét. Ez a választás nem csupán a felhasználók internetezési élményét javíthatja, de a böngészőket fejlesztő vállalatokat is ösztönözheti a fejlesztésre és jobb jövőbeli böngészők elkészítésére” – idézi a bejelentésről szóló sajtóközlemény Neelie Kroes távozó versenypolitikai biztos szavait.

A döntéssel elégedett az uniós vizsgálatot kezdeményező Opera is. A cég által kiadott kommünikében a vezérigazgató a világháló jövőjét szolgáló győzelemként és a webes szabványok győzelmeként értékeli a választóképernyő bevezetését.

Azóta történt

Előzmények