Bíróság előtt a vírusíró

Tegnap kezdődött annak a német fiatalnak a bírósági pere, aki tavaly rászabadította a világ windowsos számítógépeire a Sasser férget. A 19 éves Sven Jaschan tárgyalása – mivel a vírus megírása idején még kiskorú volt – zárt ajtók mögött zajlik, és várhatóan három napig tart majd – írja híradásában az BBC.

Jaschant – aki ma egy it-biztonsági cégnél dolgozik – komputerek megrongálásával, közérdekű szolgáltatások megbénításával és illegális adatmódosítással vádolják. Ezekért akár öt évig terjedő börtönt is kaphatna, de mivel fiatalkorúként áll a bíróság előtt, szerényebb büntetésre számíthat.

A féregírót egy – a Microsoft által felajánlott 250 000 dolláros jutalom bejelentése után érkezett – tipp alapján fogta el a német rendőrség egy alsó-szászországi kisvárosban, Waffensenben. Jaschan állítólag beismerte, hogy ő írta a Sassert, mégpedig azért, hogy hírnevet szerezzen magának a programozók körében. Eredetileg egy olyan vírust tervezett írni, amely a Mydoom és Bagle férgeket takarította volna le a fertőzött számítógépekről – ez volt a Netsky.A –, ám később a kódot továbbfejlesztette.

A Sasser azzal, hogy lefagyasztotta és újraindította a pc-ket, gyakorlatilag lehetetlenné tette azok használatát. A féreg gépek tízezreit fertőzte meg világszerte. Hatására egyebek mellett megbénult az ausztrál vasúti forgalom, míg a tajvani postahivatalokban kénytelenek voltak papírt és tollat használni az adminisztrációhoz. A nyomozók szerint Jaschan nem sokkal letartóztatása előtt egy újabb Sasser-változatot szabadított el, mely az eredeti romboló hatását volt hivatott mérsékelni.

A féreg – szemben a tipikus vírusokkal – felhasználói közreműködés nélkül terjedt a windowsos számítógépeken, a Microsoft operációs rendszerének egy súlyos hibáját kihasználva. Noha a szoftvergyártó már korábban befoltozta a biztonsági rést, számos vállalat elmulasztotta telepíteni a javítócsomagot.

Azóta történt

Előzmények