A vírusok helyét a kémprogramok veszik át

Az it-vezetők 80 százaléka számára 2005-ben a spyware-ek kiszűrése jelenti az egyik legnagyobb kihívást – vázolta az idei év it-biztonsági kilátásait a hálózati vírusvédelmi és internetes tartalombiztonsági szoftvereket és szolgáltatásokat kínáló Trend Micro egy budapesti sajtótájékoztatón.

A kémszoftverek hatása ma már messze túlmutat a bosszantó pop-up ablakokon. A rosszindulatú kémprogramok képesek megfigyelni a felhasználó számítógépes szokásait és magánjellegű információit, és ezt az információt a felhasználó tudta nélkül juttatják el másokhoz. A legtöbb vállalat esetében a kémprogramok nem csak a személyiségi jogok megsértését jelentik, hanem fontos vállalati adatok eltulajdonítását is lehetővé tehetik. Eugen Paul, a Trend Micro Kelet-Európáért felelős kereskedelmi igazgatója elmondta: „A kémprogramok emellett a rendszer instabilitását, a számítógépek leállását és a sávszélesség szükségtelen használatát eredményezhetik, ez pedig komoly feladatokat ró a rendszergazdákra. A gyártói oldalnak pedig hatékony megoldásokat kell a felhasználók rendelkezésére bocsátani.”

Az IDC szerint a számítógépek 67 százalékán megtalálható a kémprogramok valamilyen formája, és nem egy esetben a fertőzött gépek több száz kémprogram gazdái. A kémprogramok elleni védekezés egyre összetettebb feladattá válik. Az ügyfeleknek hatékony megoldásra van szükségük az eltávolítani kívánt kémprogramok kezeléséhez, de ugyanakkor rugalmasságot is igényelnek: szeretnék maguk eldönteni, hogy egyes szürke programokat (grayware) – mint például egyes hirdetések – el akarnak-e távolítani a gépükről, vagy sem. A spyware-ek eddig csak különböző weboldalakról kerülhettek a felhasználó gépére, a WORM_WURMARK.J féreg megjelenése óta azonban e-mailen keresztül is a gépünkre juthatnak.

A Trend Micro nemrég biztonsági megoldásait kémszoftver elleni alkalmazással is kiegészítette. A cég egyesült államokbeli leányvállalata 2005 májusában megállapodást kötött a kémprogramvédelmi termékeket fejlesztő InterMute, Inc. felvásárlására.

Azóta történt

Előzmények