Váltságdíjat kér az új vírus

Az e célra létrehozott honlapokról kerülhet a felhasználók számítógépére az a trójai program, amely a merevlemezen található bizonyos fájltípusokat titkosítja. Ha az áldozat olvashatóvá szeretné tenni a kódolt állományokat, fizetnie kell a vírus íróinak – közölte az újfajta rosszindulatú fenyegetésről hírt adó Websense.

Az it-biztonsági megoldásokat szállító Symantec adatai szerint a Pgpcoder névre keresztelt program – miután a felhasználó tudta nélkül feltelepül a windowsos gépre –, letölt egy titkosító alkalmazást, amely a merevlemezen és a megosztott háttértárakon található, egyes népszerűbb kiterjesztésű (doc, jpg, zip,rar stb.) fájlokat kódolással olvashatatlanná teszi. Miután az állományok zárolásával végzett, egy puritán közleményben hozza a felhasználó tudomására, hogy csak fizetség – 200 dollár – fejében adja át a dekódoláshoz szükséges információkat.

A program nem terjed e-mail üzenetekben, tehát nem küldi magát tovább a felhasználó címjegyzékében található címekre.

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

Azóta történt

Előzmények