Felfüggesztettet kapott a Sasser szerzője

Noha bűnösnek találták, nem vonul börtönbe az a német fiatalember, aki a világszerte jó néhány millió dolláros kárt okozó Sasser férget írta. A most 19 éves Sven Jaschant a bíróság 21 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 30 órányi – kórházban vagy idősek otthonában végzendő – közmunkára ítélte. Jaschan – aki ma egy it-biztonsági cégnél dolgozik – akár öt évet is kaphatott volna, ám mivel tettének elkövetése idején még kiskorú volt, az ügyész is csupán két év felfüggesztett börtön kiszabását kérte. A bíróság azzal indokolta az enyhe ítéletet, hogy a fiatal nem haszonszerzés céljából írta a számítógépes kórokozót.

A féregírót egy – a Microsoft által felajánlott 250 000 dolláros jutalom bejelentése után érkezett – tipp alapján fogta el a német rendőrség egy alsó-szászországi kisvárosban, Waffensenben. Letartóztatásakor Jaschan állítólag beismerte, hogy ő írta a Sassert, mégpedig azért, hogy hírnevet szerezzen magának a programozók körében. Eredetileg egy olyan vírust tervezett írni, amely a Mydoom és Bagle férgeket takarította volna le a fertőzött számítógépekről – ez volt a Netsky.A –, ám később a kódot továbbfejlesztette.

A Sasser azzal, hogy lefagyasztotta és újraindította a pc-ket, gyakorlatilag lehetetlenné tette azok használatát. A féreg gépek tízezreit fertőzte meg világszerte. Hatására egyebek mellett megbénult az ausztrál vasúti forgalom, míg a tajvani postahivatalokban kénytelenek voltak papírt és tollat használni az adminisztrációhoz. A nyomozók szerint Jaschan nem sokkal letartóztatása előtt egy újabb Sasser-változatot szabadított el, mely az eredeti romboló hatását volt hivatott mérsékelni.

A féreg – szemben a tipikus vírusokkal – felhasználói közreműködés nélkül terjedt a windowsos számítógépeken, a Microsoft operációs rendszerének egy súlyos hibáját kihasználva. Noha a szoftvergyártó már korábban befoltozta a biztonsági rést, számos vállalat elmulasztotta telepíteni a javítócsomagot.

Azóta történt

Előzmények