Megérkezett Magyarországra az iTunes Match

Az Apple tegnap legalább két újabb országban, Lengyelországban és hazánkban indította el az iTunes Match szolgáltatást. Ez az éves előfizetési díjért igénybe vehető megoldás azért keltett a bejelentésekor feltűnést, mert alkalmas a felhasználók nem legális forrásból beszerzett zenei gyűjteményének kifehérítésére.

Hirdetés

Az iTunes Match ugyanis összegyűjti a számítógépen található zeneszámok adatait, majd elküldi azokat az Apple-nek. Ezt követően a listát összeveti az iTunes Store repertoárjával, és ha a dal ott is megtalálható, az adott esetben rosszabb minőségű fájl helyett az Apple-nél tárolt 256 kbps-os, AAC formátumú muzsikát „írja jóvá” az előfizetőnek, hogy azt a felhőből bármelyik kompatibilis készülékén meghallgathassa. Persze a magángyűjtemény azon számai sem vesznek el, melyek nincsenek meg a boltban, azokat a rendszer változatlan formában feltölti a felhőbe. A szolgáltatás éves díja jelenleg 24,99 euró, ezért 25 000 dalt lehet tárolni a cloudban, de ebbe a limitbe azok a számok nem tartoznak bele, melyek megtalálhatók az Apple adatbázisában.

A vállalat az iTunes Match kiterjesztésével egy időben az iTunes in the cloud szolgáltatást is elindította, illetve bővítette néhány országban, köztük hazánkban. Ennek révén a felhasználók az Apple áruházában vásárolt appokat, könyveket, médiafájlokat minden kompatibilis eszközükön elérhetik a felhőből. Eddig Magyarországon ez a lehetőség kizárólag az e-könyvekkel és az alkalmazásokkal működött, mostantól azonban a zenékkel, a filmekkel és tévéműsorokkal is. A filmeket az iTunes in the cloudban most először tette hozzáférhetővé a vállalat az Egyesült Államokon kívüli piacokon, hazánk mellett további 36 országban. A Store-ban ugyanakkor továbbra is csupán 3 magyar nyelvű film vásárolható meg, mindhárom a Pixar alkotása.

Arról, hogy melyik szolgáltatás mely funkciói pontosan mely országokban érhetők el, itt tájékozódhatnak a felhasználók.

Frissítés (15:45): Hírünk megjelenését követően futott be szerkesztőségünkbe az Artisjus közleménye, mely üdvözli az iTunes Match indulását. Ebben az áll: „Az Apple és az Artisjus tavaly év vége óta tárgyaltak, és idén tavaszra már elkészült a megállapodás a[z iTunes Match] hazai bevezetés[é]ről. A program elindulására néhány hónapot mégis várni kellett. A hatékony működés feltétele ugyanis, hogy a helyi zenei tartalmak is megfelelő formában bent legyenek a rendszerben. A független kis kiadókkal tarkított hazai zeneipar azonban csak az elmúlt hónapok során vált éretté erre a technikai megoldásra.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények