Az Apple 60 millió dollárból megúszta a kínai iPad-pert

Újabb, talán végállomásához érkezett az Apple és a kínai Proview Technology közötti a pereskedés az iPad márkanévről a múlt hét végén: az AP hírügynökség pekingi tudósítója arról számolt be, hogy egy kínai bíróság arra kötelezte az Apple-t, hogy fizessen 60 millió dollárt a felperesnek, így ezzel a kártérítéssel esetleg le is zárulhat a vita, és az amerikai táblagép ezek után valószínűleg gond nélkül árusítható Kínában.

A már az amerikai bíróságra is átkerült konfliktusról az IT café is többször is beszámolt. Az ügy előzménye, hogy a Proview Taipei az ezredfordulón több országban és régióban védette le az IPAD márkanevet, Kínában még 2001-ben, vagyis jóval az Apple tabletjének megjelenése előtt. Az Apple-nél tudták ezt, ezért 2009-ben körülbelül 55 ezer dollárért megvásárolták a Proview Taipeitől a névhasználati jogot. Ám a sencseni leánycég fenntartotta magának a jogot, hogy Kínában ők használhassák az IPAD márkanevet. Ez természetesen nem felelt meg az Apple-nek, és már évek óta perlekedtek emiatt. Az Apple a kínai fél ellenkezése ellenére 2010 szeptemberében elkezdte árulni Kínában is az iPad táblagépet.

Az Apple keresetével egy időben a Proview Technology is eljárást indított, ugyanis azt szeretnék elérni, hogy két dél-kínai nagyvárosban azonnal tiltsák meg az iPadek árusítását. A kínai cég benyújtott egy másik keresetet is, amelyben 1,6 milliárd dollárt követeltek a márkanév használata miatt az Apple-től.

Úgy tűnik, a csillagászati összegű kártérítést nem sikerült elérni, mivel az ügyben döntő kuangtungi (Guangdong) Legfelsőbb Népi Bíróság határozatában kimondta, hogy az iPad márkanév vitáját ezzel az ítélettel lezártnak tekintik (igaz, ahogy említettük, több eljárás is folyik). A csőd szélén álló Proview azonban elégedetlen a döntéssel, mivel ennyi pénz nem segít a cégen.

Egyes elemzések szerint egyébként politikai döntés született: az igazán függetlennek nem mondható kínai bíróságok az állami vezetés akarata szerint döntöttek úgy, hogy egy magáncég követelése miatt nem akasztanak bajuszt egy fontos befektetővel és partnerrel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények