Az emberek többsége szerint az AI véget vet a civilizációnak

Egy felmérésből az derült ki, hogy az amerikaiak 61 százaléka szerint az AI veszélyezteti az emberiség jövőjét.

A Reuters és az Ipsos közös felméréséből az derült ki, hogy az amerikai emberek véleménye zömében egyezik a fórumokban olvasható aggodalmakkal: a mesterséges intelligencia gyors és éles előretörése, növekedése veszélybe sodorja az emberiség jövőjét.

Hirdetés

A felmérés szerint az amerikaiak több mint kétharmadát aggasztják az AI negatív hatásait, 61 százalék szerint pedig véget vethet a civilizációnak (első körben pedig eldöntheti a választásokat és elveheti rengeteg ember munkáját – miközben az USA és az EU, Kína továbbra is dolgoznak az AI szabályozásán, a tech cégek időt és pénzt nem kímélve állnak elő az újabb és újabb AI-funkciókkal, egymásra licitálva és a befektetők kegyeit keresve).

A várható hatásoktól nem csak egyes körökben félnek, a legnagyobb IT-tudósok és a ChatGPT mögött álló cég vezérigazgatója maga is tart a következményektől, a visszaélésektől és a helytelen használattól, és mielőbbi komoly törvényeket sürget.

Míg 61 százalék a civilizációt félti, addig ezzel csak 22 százalék nem ért egyet, a többi bizonytalan. Sok szakértő szerint sokatmondó, hogy ennyire sok amerikai tart az AI negatív hatásaitól, ez a pillanat a nukleáris korszak kezdetéhez hasonlítható – ezért nyilvános felismerést és cselekvést sürgetnek.

Az AI-szektor dolgozói szerint viszont érdemes lenne jobban megérteni a technológia előnyeit. Szerintük az AI javítja az emberek életminőségét, teljesebb és hatékonyabb személyekké alakítva őket. Ráadásul nem minden fejlesztés van úgy szem előtt, mint a ChatGPT. És a legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy már most mennyi helyen jelen van az AI az életükben, otthon és a munkában is.

A megkérdezettek egyébként a bűnözéstől és a gazdasági lejtőtől rövid távon jobban félnek: az amerikaiak 77 százaléka több pénzt adna a rendőrségnek, 82 százaléka pedig a recessziótól fél.

A bejelentések továbbra sem állnak le, de a kormányok egyeztetései sem. A legutóbbi G7-találkozón  a vezetők olyan technikai szabályok fejlesztését és bevezetését látták szükségesnek, amely megbízhatóvá teszi az AI-t. Szerintük ugyanis a szabályozások messze nem követték az ágazat növekedését. Sean Penn pedig felháborodott, amiért a stúdiók Hollywoodban visszautasítják az írók AI-korlátozó kérését.

Azóta történt

Előzmények